Ολοκληρωτική «αναζωογόνηση» του αγροτικού τομέα

του Σπήλιου Καταφυγιώτη, Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, Αγρομετεωρολογίας MSc

11.116 νέοι γεωργοί θα ενταχθούν στο δυναμικό της ελληνικής γεωργίας και παράλληλα θα ενισχυθούν οικονομικά στα πρώτα τους βήματα μέσω του Προγράμματος Νέων Γεωργών. Οι πληρωμές για την πρώτη δόση ξεκίνησαν και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2014.

Αποτελεί πράγματι ένα καλό βοήθημα για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα εάν αναλογιστούμε τη δύσκολη οικονομική περίοδο την οποία διανύουμε.

Παράλληλα, η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020, δίνει προτεραιότητα στους νέους ανθρώπους που θέλουν να ενταχθούν στον αγροτικό τομέα και το αποδεικνύει μέσα από διάφορα μέτρα οικονομικής τους στήριξης, με στόχο την είσοδο ακόμα περισσότερων νέων στον πρωτογενή τομέα.

Όμως, ιδιαίτερα στη χώρα μας, θα πρέπει να δοθεί επίσης άμεση προτεραιότητα στην οργάνωση των νέων αγροτών. Πρακτικές του παρελθόντος, θα αποτελέσουν ανυπέρβλητο εμπόδιο και θα αποθαρρύνουν ακόμα και τον πιο αισιόδοξο νέο γεωργό. Συνεταιρισμοί και οργανώσεις που μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν υπηρετήσαν τον έλληνα αγρότη, αλλά αντίθετα επιβάρυναν τόσο τον ίδιο όσο και όλους τους φορολογούμενους πολίτες πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν.

Η χώρα μας έχει ανάγκη την ολοκληρωτική αναζωογόνηση του αγροτικού τομέα, που σημαίνει την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού όχι μόνο στους αγρότες αλλά κυρίως στα πρόσωπα εκείνα που τους εκπροσωπούν και τους συμβουλεύουν.