Σταφύλι-Κρασί-Αμπέλι

Παγετός και ξηρασία μείωσαν την παραγωγή στους αμπελώνες της Ν. Αφρικής

Μεταξύ παγετού και ξηρασίας, ο νοτιοαφρικανικός αμπελώνας προετοιμάζεται για την προοπτική της μικρότερης συγκομιδής της τελευταίας δεκαετίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Νότια Αφρική παρουσίασε επίσης μείωση της αμπελουργικής της έκτασης, η οποία μειώθηκε από 100.600 σε 95.800 εκτάρια μεταξύ 2016 και 2011 (-5% σε πέντε χρόνια).

Η συγκομιδή για το 2018 προβλέπεται πολύ χαμηλότερη από αυτή του 2017 και πιθανώς και μικρότερη από το 2005 σύμφωνα με τη τελευταία έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας της Νότιας Αφρικής.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η ξηρασία πλήττει το δυναμικό παραγωγής της Νοτίου Αφρικής ειδικά για τις περιοχές Western Cape και του Olifants River.

«Τα περισσότερα φράγματα για την άρδευση του αμπελώνα γέμισαν μόνο κατά 30% έως 40%. Αυτό σημαίνει ότι οι υδάτινοι πόροι των αμπελοκαλλιεργητών μειώθηκαν και ότι δεν μπορούσαν να καλύψουν πλήρως τις απαιτήσεις νερού των αμπελιών τους. Η έλλειψη διαθέσιμου ύδατος αναμένεται να έχει ισχυρό αντίκτυπο στην παραγωγή του 2018, εκτός αν έχουμε βροχές τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο οι οποίες μπορεί να άρουν το υδατικό στρες», αναφέρει ο Francois Viljoen, διευθυντής τεχνικής υπηρεσίας της VinPro.

Όμως, η συγκομιδή της Νότιας Αφρικής δεν επηρεάστηκε μόνο από την ξηρασία. Παγετός κατέστρεψε τους αμπελώνες του Orange River, του Robertson και του Worcester τον Οκτώβριο. Στις περιοχές αυτές, “οι βλαστοί του αμπελιού είναι νεκροί… Η συγκομιδή καταστράφηκε στα περισσότερα αμπέλια. Τώρα, η πρόκληση είναι να παρέμβουμε στον έλεγχο του αμπελώνα έτσι ώστε να υπάρχουν κλαδιά αυτό το χειμώνα“, ανέφερε ο Pierre Snyman, σύμβουλος οίνου για την VinPro στην περιοχή του Worcester.

Η Νότια Αφρική δεν είναι η μόνη χώρα που θα έχει μια μικρή συγκομιδή. Λόγω των κλιματικών γεγονότων, οι αποδόσεις ήταν χαμηλές στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Καλιφόρνια. Αυτό, σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση, θα πρέπει να οδηγήσει σε έλλειψη αποθεμάτων σε ορισμένες κατηγορίες.