Παγκόσμιο συνέδριο για τις άγριες ορχιδέες

14-19 Απριλίου 2015 – Μεταξύ 14-19 Απριλίου θα διεξαχθεί στη Σάμο Παγκόσμιο Συνέδριο για την έρευνα και προστασία των αυτοφυών ορχιδεών (TORC’15), με σκοπό την ανταλλαγή των πλέον πρόσφατων απόψεων της βοτανικής και την εξεύρεση λύσεων για την προστασία των άγριων ορχεοειδών παγκοσμίως. Το Συνέδριο οργανώνεται από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα SAILSFOR-SCIENCE FOUNDATION, με έδρα τη Γερμανία, υπό την αιγίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.

Οι χαρισματικές άγριες ορχιδέες μας εντυπωσιάζουν με τη δυνατότητα τους να αξιοποιούν ποικίλα ενδιαιτήματα, ακόμα και στην εύκρατη ζώνη. Είναι η μεγαλύτερη οικογένεια φυτών στον πλανήτη, με τουλάχιστον 25.000 είδη (περίπου το 8% των αγγειόσπερμων φυτών). Οι ορχιδέες αναπτύσουν εκπληκτικές σχέσεις με το περιβάλλον τους, τόσο μέσα, όσο και έξω από το έδαφος. Έχουν μεγάλη οικονομική σημασία ως καλλωπιστικά φυτά, αλλά και στην βιομηχανία καλλυντικών, φαρμάκων και τροφίμων. Για παράδειγμα, η βανίλια, που τόσο αρέσει σε πολλούς, προέρχεται από μια ορχιδέα.

Η Ελλάδα έχει πολύ ενδιαφέρουσα ποικιλότητα ορχιδεών, με περισσότερα από 220 είδη.

Από αυτές, οι ορχιδέες του γένους Ophrys είναι ιδαίτερα σημαντικές, καθώς οι συνθήκες κατακερματισμού της χώρας με τα πολλά νησιά και βουνά έχουν δημιουργήσει άφθονα ενδημικά είδη, κάποια από τα οποία ανακαλύπτονται ακόμα και τώρα.

Στη Σάμο, ντόπιοι επιχειρηματίες έχουν δημιουργήσει τα μοναδικά σημαντικά φυτώρια ορχιδεών στην Ελλάδα και πλέον εξάγουν τα φυτά τους. Το μέλλον, όμως, πολλών άγριων ορχιδεών είναι αμφίβολο καθώς απειλούνται από ανθρωπογενείς αιτίες σχεδόν σε όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία ως την αμερικανική ήπειρο, και, βέβαια, και στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, ιδιαίτερα στην Τουρκία, αλλά και στην Ελλάδα η συλλογή ορχιδεών για την παρασκευή σαλεπιού (που φτιάχνεται από τους βολβούς τους) έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Πολλές ορχιδέες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε περιβαλλοντικές αλλαγές.

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο TORC’15 στη Σάμο, θα συναντηθούν καταξιωμένοι επιστήμονες και φανατικοί ερασιτέχνες ορχιδεόφιλοι από 25 χώρες της Ευρώπης, Ασίας, Βόρειας και Νότιας Αμερικής και την Αυστραλία. Κατά τη διάρκειά του θα γίνουν πολλές εξορμήσεις στο πεδίο, μιας και αυτή είναι η εποχή που ανθίζουν οι ορχιδέες του νησιού. Οι διακεκριμένοι ομιλητές προέρχονται από ιδρύματα παγκοσμίου φήμης όπως ο Βασιλικός Βοτανικός Κήπος στο Kew της ΜεγάληςΒρετανίας, το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Γαλλίας στο Παρίσι και το Περιβαλλοντικό Κέντρο Smithsonian των ΗΠΑ. Μεταξύ τους προβεβλημένοι επιστήμονες όπως ο Διευθυντής της Ομάδας Ορχεοειδών της IUCN και ο Πρόεδρος της Βοτανικής Έταιρίας της Γαλλίας, αλλά και ερευνητές από τη Ευρώπη, από το μακρινό Νεπάλ, την Ινδία, την Κίνα, τη Χιλή και το Μεξικό, από πολλά Τουρκικά πανεπιστήμια και, φυσικά, από την Ελλάδα.