Πάνω από 60.000 τα καταγεγραμμένα είδη δένδρων πάνω στη Γη – Η χώρα με τα περισσότερα είδη

Στον πλανήτη μας υπάρχουν 60.065 γνωστά είδη δένδρων, σύμφωνα με μελέτη της οργάνωσης Botanical Gardens Conservation International (BGCI).

Η Οργάνωση BGCI συνέταξε την λίστα με τα είδη δέντρων χρησιμοποιώντας δεδομένα από το παγκόσμιο δίκτυό της που αποτελείται από 500 οργανισμούς.

Σκοπός είναι ο κατάλογος να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τον εντοπισμό σπάνιων και απειλούμενων ειδών πριν αυτά εξαφανιστούν.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η Βραζιλία ήταν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό ειδών δένδρων, αφού φιλοξενεί 8.715 ποικιλίες. Αντίθετα, η περιοχή με τα λιγότερα είδη δέντρων βρίσκεται στην Βόρεια Αμερική κοντά στην Αρκτική, ενώ στους δύο πόλους δεν επιβιώνουν καθόλου δένδρα.

Το γεγονός ότι πάνω από τα μισά είδη δένδρων (το 58%) υπάρχουν μόνο σε μια χώρα, τα καθιστά ευάλωτα σε διάφορες απειλές, όπως η αποψίλωση των δασών από ανθρώπινες δραστηριότητες ή  φυσικές καταστροφές.

Περίπου 300 είδη κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση, καθώς έχουν απομείνει λιγότερα από 50 δένδρα για κάθε ένα από αυτά τα είδη.

Ένα από αυτά είναι το είδος Karomia gigas. Έξι μόλις δέντρα βρέθηκαν σε ένα απομακρυσμένο μέρος της Τανζανίας στα τέλη του 2016 από μια ομάδα επιστημόνων.

Ήδη έχουν προσληφθεί ντόπιοι για την προστασία και φύλαξη των δένδρων. Σκοπός είναι οι σπόροι να παραδοθούν σε βοτανικούς κήπους της Τανζανίας.