σιταρι

Παραδοσιακές εκδηλώσεις θερισμού και αλωνίσματος στην Καρύταινα

14 – 15 Ιουλίου 2018 – Με συνδιοργανωτές τον Δήμο Ιλίου της Αττικής, τον Δήμο της Μεγαλόπολης, τον Σύλλογο των Καρυτινών της Αθήνας και του Πειραιά «Ο Θ. Κολοκοτρώνης» και σε στενή συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο της Καρύταινας, πρόκειται να διεξαχθούν διήμερες εκδηλώσεις αναβίωσης παραδοσιακού θερισμού με δρεπάνια και αλωνίσματος με άλογα, στην Καρύταινα της Αρκαδίας το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018.

Στόχος είναι η αναβίωση των παραδοσιακών γεωργικών δραστηριοτήτων, όχι σαν εργασίες τώρα πια, αλλά σαν νοσταλγικές αναμνήσεις.

Μέσω των εκδηλώσεων επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και η αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για την μεγάλη πολιτιστική μας κληρονομιά και των τοπικών μας παραδόσεων.

Η αναβίωση του παραδοσιακού αλωνίσματος θυμίζει στους μεγαλύτερους εικόνες από το παρελθόν, πριν τα ζώα αντικατασταθούν από τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές. Αν και ο κόπος τους μειώθηκε με τη χρήση των μηχανών, δεν παύουν να νοσταλγούν την ατμόσφαιρα ευφορίας και χαράς που επικρατούσε τότε που αλώνιζαν ακόμη με τα άλογα. Στους μικρούς μαθαίνει κάτι για τον τόπο τους, για την παλιότερη δύσκολη αγροτική ζωή, για την παράδοση, για τον βιωματικό δεσμό της γης με τα ζώα και τον άνθρωπο.

Οι εκδηλώσεις του Θερισμού και του Αλωνίσματος θα διεξαχθούν στο κτήμα των παιδιών του αειμνήστου Χρήστου Λιάπη, σε ένα πανέμορφο τοπίο κοντά στις όχθες του ποταμού Λούσιου, επί του δρόμου Καρύταινας – Ατσίχολου, σε μικρή απόσταση από το παλιό Ατσιχωλίτικο γεφύρι.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σάββατο 14 Ιουλίου Απόγευμα-Βράδυ

19:00 – 20:00 «Περατζάδα» στην Παλιά Αγορά της Καρύταινας με μουσικούς και χορευτικά συγκροτήματα
20:00 – 21:30 Επιδείξεις χορευτικών συγκροτημάτων στην κεντρική πλατεία
21:30 – πρωϊ Παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα του Γιώργου Δαλιάνη, διασκέδαση, χορός, στην πλατεία

Κυριακή 15 Ιουλίου πρωί

08:00 –10:00 Στο χωράφι: Ολοκλήρωση του θερισμού με δρεπάνια, από γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές.
08:00 – 09:30 Στο χωριό: Θεία Λειτουργία στην Ευαγγελίστρια με παρουσία χορευτικών συγκροτημάτων
09:45 – 10:00 Στο Αλώνι: Αρτοκλασία και μοίρασμα άρτου στους θεατές
10:00 – 11:00 Στο Αλώνι: Επίδειξη παραδοσιακών χορών δίπλα στο αλώνι από τα χορευτικά συγκροτήματα
10:30 – 14:00 Στο Αλώνι: Αλώνισμα με άλογα, Λίχνισμα, Δρυμώνισμα.

Κυριακή 15 Ιουλίου απόγευμα

19:00 – 21:00 Στην κεντρική πλατεία της Καρύταινας: Παραδοσιακά παιχνίδια και αναπαράσταση δράσεων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου με τη δασκάλα τους Σοφία Ταγκαλάκη.