αμπελι

Παραγωγή κρασιού: Ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίας μείωσαν τις αποδόσεις

Η παραγωγή κρασιού στην ΕΕ προβλέπεται να παραμείνει περίπου σταθερή σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά υπολείπεται του μέσου όρου της πενταετίας (2017-2021) με σημαντικές διαφορές σε κάθε Κράτος Μέλος ως αποτέλεσμα της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφηκαν κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Οι τρεις κύριες χώρες παραγωγής, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, αναμένεται να παράγουν 130,2 εκατ. εκατόλιτρα, αντιπροσωπεύοντας μια ελαφρά αύξηση (+1,1%) από τα 128,7 εκατ. εκατόλιτρα που παρήχθησαν το 2021/22 και μια μικρή πτώση (-2,1%) σε σύγκριση με το μέσο όρο της πενταετίας. Μειώσεις στις αποδόσεις καταγράφονται στις περισσότερες από τις άλλες χώρες παραγωγής.

Συνολικά, η συγκομιδή 2022/2023 χαρακτηρίζεται από τον αντίκτυπο της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρήθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη και οδηγούν σε καθοδική συγκομιδή και μειωμένες αποδόσεις. Το θετικό είναι ότι τα σταφύλια βρίσκονται σε πολύ καλή φυτοϋγειονομική κατάσταση, προμηνύοντας κρασιά εξαιρετικής ποιότητας.

Η κατάσταση ανά χώρα:

  • Σταθερή παραγωγή σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας αναμένεται στην Ιταλία, παρά τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα, δηλαδή ξηρασίες και υψηλές θερμοκρασίες. Η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει διευκολύνει τον έλεγχο των μυκητιασικών ασθενειών, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των φυτοϋγειονομικών παρεμβάσεων.
  • Μετά από την πολύ χαμηλή σοδειά του 2021 που αποδεκατίστηκε από τους ανοιξιάτικους παγετούς, η παραγωγή κρασιού στη Γαλλία προβλέπεται να ανακάμψει. Περίπου 44 εκατομμύρια εκατόλιτρα θα παραχθούν το 2022, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 16,2% από το 2021. Σε πολλές περιοχές, η συγκομιδή ξεκίνησε ασυνήθιστα νωρίς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Οι παγετοί την άνοιξη, ακολουθούμενοι από χαλάζι και καύσωνες, έπληξαν κυρίως τους αμπελώνες της νοτιοδυτικής Γαλλίας και της Charentes. Η έλλειψη βροχών και οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι έχουν μειώσει τους αναμενόμενους όγκους σε αρκετές περιοχές, ενώ η ξηρασία τους μείωσε σε άλλες.
  • Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηρασίες έπληξαν τους αμπελώνες στην Ισπανία που υπέφεραν από την έλλειψη βροχής και νερού (η χωρητικότητα των ταμιευτήρων είχε πέσει στο 36,9% από τον μέσο όρο 55,6%). Ομοίως με την Ιταλία και τη Γαλλία, η συγκομιδή του 2022 ήταν πρώιμη κατά 2-3 εβδομάδες λόγω των καιρικών συνθηκών που συνέβαλαν στην παραγωγή σταφυλιών καλής ποιότητας και χωρίς ασθένειες.
  • Στην Πορτογαλία, η παραγωγή προβλέπεται να φτάσει τα 6,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Η μείωση κατά 9% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας 2021/22 οφείλεται στη λειψυδρία και τις υψηλές θερμοκρασίες που επηρεάζουν την ωρίμαση των σταφυλιών. Τα σταφύλια παρουσιάζουν καλή φυτοϋγειονομική κατάσταση, ενώ δεν παρατηρείται ανάπτυξη παρασίτων ή ασθενειών.
  • Οι χειμερινές και καλοκαιρινές ξηρασίες, ειδικά κατά την ανάπτυξη της βλάστησης, έχουν επηρεάσει τις αποδόσεις στην Ουγγαρία. Οι έντονες βροχοπτώσεις στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση της παραγωγής σχεδόν 20%.
  • Στην Αυστρία, η ξηρασία και η ζέστη είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ελαφρά μείωση της παραγωγής (-2,5%) από τα επίπεδα του 2021/22 και τον μέσο όρο της πενταετίας.
  • Η παραγωγή κρασιού στη Σλοβενία αναμένεται να μειωθεί κατά 14% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας 2021/22, η οποία ήταν ήδη χαμηλή λόγω των παγετών της άνοιξης, και κατά 30% από τον μέσο όρο της πενταετίας. Ο κύριος λόγος για τη μείωση είναι η ξηρασία που έπληξε όλες τις αμπελοοινικές περιοχές της χώρας.
  • Ο καλός καιρός το 2022 οδήγησε σε λιγότερες ασθένειες και ως εκ τούτου η παραγωγή κρασιού στην Ολλανδία αναμένεται να αυξηθεί κατά 10%.
  • Οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις στην Ελλάδα επηρεάζουν τη συγκομιδή η οποία προβλέπεται να είναι χαμηλότερη από την αρχικά προβλεπόμενη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία λόγω της εξελισσόμενης της κατάστασης.
  • Η συγκομιδή συνεχίζεται ακόμη στη Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Καθώς η κατάσταση είναι πολύ ετερογενής, δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τις αποδόσεις.

Πληροφορίες ΚΕΟΣΟΕ