Μέσα σε μόνο μια δεκαετία, από το 2005 έως το 2015, οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στην φυτική και ζωική παραγωγή των αναπτυσσόμενων χωρών που συνολικά κόστισαν πάνω από 96 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
Οι φυσικές καταστροφές, με πρώτη την ξηρασία, κοστίζουν ετησίως δισεκατομμύρια δολάρια στους αγρότες κυρίως των αναπτυσσόμενων χωρών. Εκτός από την ξηρασία, οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, ισχυρές καταιγίδες, υψηλές θερμοκρασίες, παράσιτα και έξαρση ζωικών ασθενειών κλπ.
Η ξηρασία – που τα τελευταία χρόνια πλήττει ακόμα πιο έντονα τους αγρότες σε όλες τις γωνιές του πλανήτη – ήταν ένας από τους κύριους ενόχους. Το 82% των οικονομικών ζημιών που προκάλεσε η ξηρασία σημειώθηκε στον γεωργικό τομέα, με το κόστος να υπολογίζεται στα 29 δις δολάρια.
Το 50% των ζημιών από φυσικές καταστροφές – αξίας 48 δις δολαρίων – σημειώθηκε στην Ασία. Οι πλημμύρες και οι καταιγίδες είχαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, αλλά τα ασιατικά γεωργικά συστήματα πλήττονται επίσης έντονα από σεισμούς, τσουνάμι και ακραίες θερμοκρασίες.
Για την Αφρική, καθώς και για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, η ξηρασία αποτελεί την πιο κοστοβόρα φυσική καταστροφή αφού προκάλεσε ζημιές που έφθασαν τα 10,7 και 13 δισ. δολάρια, αντίστοιχα, μεταξύ 2005 και 2015.
Οι ασθένειες και τα παράσιτα σε καλλιέργειες και ζώα προκάλεσαν επίσης μεγάλη οικονομική ζημιά στους αγρότες της Αφρικής, που ξεπέρασε τα 6 δις δολάρια την ίδια περίοδο.
Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο: