Προσοχή στη γρήγορη εξάπλωση του τετράνυχου – Όχι σε προληπτικούς ψεκασμούς

Ο κοινός τετράνυχος (Tetranychus urticae) προσβάλει τα φύλλα φυτών, όπως: αγγούρι θερμοκηπίου, πιπεριά, τομάτα θερμοκηπίου και υπαίθρια, καρπούζι, λεμονιά, μαρούλι θερμοκηπίου, σέλινο, άνηθος, κολοκύθι θερμοκηπίου, μελιτζάνα, πεπόνι, καλλωπιστικά θερμοκηπίου, βερικοκιά, πορτοκαλιά, νεκταρινιά, ροδακινιά, μηλιά, μανταρινιά, κυδωνιά, αχλαδιά κλπ..

Η αντιμετώπιση του τετράνυχου θεωρείται δύσκολη, σε όλες τις καλλιέργειες που προσβάλλει.

Είναι έντομο αραχνοειδές και έχει μήκος μικρότερο από ένα χιλιοστό, δύσκολα ορατό με γυμνό μάτι. Είναι συνήθως κοκκινοπορτοκαλί χρώματος και βρίσκεται στην πάνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων. Εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από 28-30 °C μέχρι και τους 40 °C.

τετρανυχος1

Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς  εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και αν δεν ελεγχθεί έγκαιρα μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη τη σοδειά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν ΜΟΝΟ μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και  ΟΧΙ προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά

τετρανυχος2

Συμπτώματα: Τα κάτω φύλλα των φυτών αρχίζουν και κιτρινίζουν. Το κιτρίνισμα αυτό εξαπλώνεται γρήγορα προς τα πάνω και τέλος επέρχεται η ξήρανση των φύλλων και το φυτό μένει γυμνό, μόνο με τους καρπούς του.

Αναπτύσσεται ιδιαίτερα εύκολα στις υπαίθριες καλλιέργειες και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.