Ρωσία

Ρωσία: Πέντε χρόνια εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από Ε.Ε

Ήταν Αύγουστος του 2014 όταν η Ρωσία αποφάσιζε για το εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Ε.Ε.

Πέντε χρόνια μετά και παρά τις προσπάθειες να καλυφθεί το κενό που δημιούργησε η επιβολή του εμπάργκο, δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η κανονικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, Ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS τα μέτρα που έλαβαν η Ε.Ε και τα 28 Κ-Μ και ιδιαιτέρως η χώρα μας για να ανοίξουν νέες αγορές δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν τον χαμένο όγκο εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών.

Σύμφωνα με στοιχεία του COMTRADE, το 2013 οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Ε.Ε. στη Ρωσία έφθαναν τους 2,4 εκατ. τόνους και αξία 1,9 δις. Η Ελλάδα ήταν στις 10 κύριες χώρες προμηθευτές με το σύνολο των εξαγωγών της να ανέρχεται στους 140.000 τόνους (το 12% των συνολικών εξαγωγών της χώρα μας)

«Το 2018, παρόλο που οι εξαγωγές της Ε.Ε. προς την Αμερική και την Ασία αυξήθηκαν, εντούτοις δεν αντιστάθμισαν τις απώλειες των πωλήσεων προς Ρωσία, με  επιπτώσεις και στις μεσοσταθμικές τιμές που διαμορφώθηκαν στην ΕΕ από την απορρόφηση της υπερβολικής προσφοράς» αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκης.

Το εμπάργκο ήταν το γεγονός που ανάγκασε τόσο την Ε.Ε. όσο και τη χώρα μας στην αναθεώρηση των πολιτικών και έδωσε την ευκαιρία στην χώρα μας να στραφεί τόσο στις παραδοσιακές αγορές αλλά και σε νέες προκειμένου να υπάρξουν θετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Παρόλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η ρωσική αγορά παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και χρειάζεται η επανεξέταση εκ μέρους της Ε.Ε των επιβληθέντων μέτρων κατά της Ρωσίας προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο.