θερμοκηπιο

Ρωσία: Περισσότερα θερμοκήπια – Ανάγκη για εισαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού

Σημαντική αύξηση στις εισαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών παρατηρήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια στη ρωσική αγορά, η εσωτερική παραγωγή της οποίας δεν μπορεί να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο Ο.Ε.Υ. Μόσχας, οι ρωσικές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 21% (7.513 χιλ. τόνους) το 2017 ενώ η ανοδική τάση συνεχίστηκε και το 2018 με περαιτέρω αύξηση κατά 7% (4.807 χιλ. τόνους).

Περισσότερα θερμοκήπια

Οι κυρώσεις που ξεκίνησαν το 2014 και το κρατικό πρόγραμμα αντικατάστασης εισαγωγών έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής.

Η Ρωσία σήμερα κατέχει την 23η θέση στον κόσμο και 12η στην Ευρώπη όσον αφορά την ποσότητα παραγωγής σε θερμοκηπιακές μονάδες.  Το Υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας αναμένει ότι μέχρι το 2021 θα ενταχθούν περισσότερα από 2 χιλ. εκτάρια στα υπάρχοντα θερμοκήπια (αύξηση κατά 1,5 φορές).

Οι βασικές τάσεις της αγοράς φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία χαρακτηρίζονται από τη σταθερή αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης, τη ζήτηση όλο το χρόνο που ωθεί σε αύξηση της παραγωγής, την κρατική υποστήριξη του τομέα μέσω της πολιτικής αντικατάστασης εισαγωγών καθώς και τη μεγέθυνση και κλιμάκωση μονάδων παραγωγής. Δυσκολίες ωστόσο παρατηρούνται στον τομέα logistic και της μεταποίησης προϊόντων.

Εισαγωγές εισροών

Σημαντικό χαρακτηριστικό της αγοράς αποτελεί η εξάρτηση των επενδυτικών projects αύξησης της αγροτικής παραγωγής από τον εισαγόμενο εξοπλισμό.

Αυτή τη στιγμή οι Ρώσοι παραγωγοί εισάγουν σχεδόν το σύνολο των μηχανημάτων για κήπο, υλικών και συστημάτων στάγδην άρδευσης, μηχανημάτων ψύξης και μεταποίησης φρούτων, καθώς και το 75% των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.