Ο τρυγητός του 2019 στη Σάμο, ξεκίνησε κανονικά, στις 5 Αυγούστου και συνεχίζει σήμερα στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές του νησιού.
Χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, η μέτρια σε ποσότητα (χαμηλότερη από την αναμενόμενη) σταφυλική παραγωγή και οι ικανοποιητικοί βαθμοί σακχάρων στα σταφύλια, πράγμα που ευνοεί την οινοποίηση των γλυκών οίνων του Συνεταιρισμού. Τα ξηρά παραγόμενα κρασιά έχουν ικανοποιητική οξύτητα και εξαιρετικό αρωματικό χαρακτήρα.
Γενικά από άποψη ποιότητας, η χρονιά είναι εξαιρετική και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ήταν ευνοϊκές σε όλο το φάσμα της καλλιέργειας. Ικανοποιητικές χειμερινές βροχοπτώσεις και μέτριες καλοκαιρινές θερμοκρασίες.
Η οινική παραγωγή αναμένεται να είναι ποιοτικά πολύ καλή και να καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες της αγοράς.