Η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τις χώρες όπου αποστέλλονται τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά κατέχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο με ποσοστό 18,2%, σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ για το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας.
Ακολουθούν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο με 14,4% και 6,9% αντίστοιχα ενώ οι ΗΠΑ αποτελούν τον τέταρτο σημαντικότερο προορισμό με τις ελληνικές εξαγωγές να αυξάνονται κατά 6,0% στο διάστημα 2017-2018.
Η Κύπρος και η Βουλγαρία κατέχουν σημαντικά μερίδια (5,2% και 4,8% αντίστοιχα) ενώ η Ισπανία κατέχει την έβδομη θέση με εξαγωγές €218 εκατ., αυξημένες κατά €27 εκατ. συγκριτικά με το 2017, ενώ ακολουθούν η Ρουμανία (4,0% μερίδιο εξαγωγών κλάδου), η Γαλλία (3,9%) και η Ολλανδία (3,9%).
Το παρθένο ελαιόλαδο ώθησε τις εξαγωγές το 2018
Η σημαντική βελτίωση στις εξαγωγικές επιδόσεις του κλάδου οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών πολλών προϊόντων με σημαντικότερο εξ αυτών το παρθένο ελαιόλαδο.
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΕΕΣ, οι εξαγωγές του παρθένου ελαιόλαδου το 2018 ανήλθαν σε €530 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά €117 εκατ., με τη μεταβολή αυτή να οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των εξαγωγών προς την Ιταλία (κατά €82 εκατ.).
Παράλληλα, τα τυροκομικά προϊόντα συνεισέφεραν αισθητά στη θετική μεταβολή των εξαγωγών του κλάδου (αύξηση €20 εκατ.), ενώ τρίτο σημαντικότερο προϊόν αποτέλεσαν οι ελιές με μερίδιο 8,0%.
Την πρώτη δεκάδα προϊόντων συμπληρώνουν οι τσιπούρες (4,6% μερίδιο εξαγωγών κλάδου), τα ροδάκινα (4,1%), τα λαβράκια (3,7%), διάφορα παρασκευάσματα διατροφής (3,6%), το γιαούρτι (2,6%), τα πορτοκάλια (2,5%) και τα ακτινίδια (2,3%).