ellinikigeorgia

Smakstyrka: Η “ένταση” της γεύσης στα σουηδικά τυριά

Εκτός από τις σημάνσεις τυριών όπως οι Καταχωρημένες Επωνυμίες, Προστατευόμενες Επωνυμίες, Εγγυημένο Παραδοσιακό Προϊόν, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ονομασία (αφορά στο τυρί Svecia, το οποίο μπορεί να παραχθεί μόνο στη Σουηδία), Βιολογικών προϊόντων, υπάρχει μία σήμανση πάνω στις ετικέτες 100 σουηδικών τυριών η οποία τα χαρακτηρίζει με βάση την ένταση γεύσης του προϊόντος.

Η σήμανση Smakstyrka ανάγεται στο 2007, καθώς οι σουηδοί καταναλωτές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ένταση γεύσης του προϊόντος. Μέσω αυτής της σήμανσης δεν χρειάζεται η δοκιμή του τυριού για να γίνει αντιληπτή η δύναμη της γεύσης του, ενώ παράλληλα καθώς η σήμανση δίνεται μόνο σε σουηδικά προϊόντα, μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό ένα το τυρί είναι σουηδικό ή όχι.

Σύμφωνα με τη σήμανση υπάρχουν 11 βαθμοί “εντονότητας” γεύσης με την πιο δυνατή γεύση να ξεκινά από το 1 και την πιο αδύνατη να κατατάσσεται στο 11, ενώ για την παροχή κάθε βαθμού υπεύθυνη είναι η Σουηδική Γαλακτοκομική Ένωση “LRF”.