σογια

Σόγια από Αμερική κατακλύζει την Ε.Ε. – Έντονη αμφισβήτηση για τα βιολογικά ζωικά προϊόντα

Υπερδιπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο οι εισαγωγές αμερικανικής σόγιας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει η διαδικασία για την έγκριση της χρήσης τους για βιοκαύσιμα.

Τεράστια αύξηση στις εισαγωγές σπόρων σόγιας από Αμερική

Το 75% της συνολικής εισαγόμενης σόγιας στην Ε.Ε. προέρχεται πλέον από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν πριν ένα χρόνο το ποσοστό αντιστοιχούσε στο 39% των συνολικών εισαγωγών. Ακολουθούν η Βραζιλία (19%), ο Καναδάς (2%) η Ουκρανία (1,6%) και η Παραγουάη (1%).

Μεταλλαγμένη σόγια στις ζωοτροφές

Η ΕΕ εισάγει ετησίως περίπου 14 εκατ. τόνους σπόρων σόγιας για ζωοτροφές, για την εκτροφή πουλερικών, χοίρων και βοοειδών. Χάρη στις ανταγωνιστικές τιμές, η αμερικάνικη σόγια αποτελεί μια ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή για τους Ευρωπαίους εισαγωγείς και χρήστες ζωοτροφών.

Ωστόσο, έντονη ανησυχία προκαλεί στους καταναλωτές, ιδιαίτερα σε εκείνους που επιλέγουν ζωικά προϊόντα βιολογικής προελεύσεως, το γεγονός ότι πάνω από 92% της καλλιέργειας σόγιας στις ΗΠΑ είναι γενετικά τροποποιημένη.

Αποτελεί λοιπόν βασικό ερώτημα και εύλογη απορία πολλών ευαισθητοποιημένων καταναλωτών, σε μια αγορά κατακλυσμένη από μεταλλαγμένη σόγια, σε τι ποσοστό προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικά (βιολογικό κρέας ή γάλα, βιολογικά αυγά, βιολογικά μεταποιημένα προϊόντα) προέρχονται από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις “καθαρές” από μεταλλαγμένες ζωοτροφές.