αμπελι

Συρρίκνωση της παγκόσμιας παραγωγής οίνου – Αναλυτικά στοιχεία για όλες τις χώρες

Μειωμένη κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, αναμένεται η παγκόσμια παραγωγή οίνου σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου

Τα επίπεδα παραγωγής, μετά από δύο διαδοχικά έτη που μπορούν να οριστούν ως εξαιρετικά ασταθή, έχουν επιστρέψει σε εκείνα της περιόδου 2007-2016 (με εξαίρεση το 2013).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, η παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2019 αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 258,3 και 267,3 εκ. εκατολίτρων, με μέση εκτίμηση τα 262,8 εκ. εκατόλιτρα.

Η εκτίμηση βασίζεται στα στοιχεία που συνελέγησαν σε 28 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 85% της παγκόσμιας παραγωγής το 2018.

Παγκόσμια παραγωγή οίνου 2000 – 2019

Ε.Ε.: Συρρίκνωση της παραγωγής στις περισσότερες χώρες

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες – από παγετό έως ξηρασία – επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή οίνου το 2019, η οποία κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα από τον μέσο όρο παραγωγής της πενταετίας. Ο όγκος παραγωγής που εκτιμάται σε 156,0 mhl (που αντιπροσωπεύει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής), είναι περίπου 15% χαμηλότερος από το περασμένο έτος.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. καταγράφεται συρρίκνωση της παραγωγής σε σχέση με το 2018. Σε σύγκριση με τον εξαιρετικά υψηλό όγκο παραγωγής το 2018, σημειώθηκε πτώση κατά 15% στην Ιταλία και τη Γαλλία και κατά 24% στην Ισπανία.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τις καιρικές συνθήκες, και κυρίως από μία πολύ κρύα και βροχερή άνοιξη, την οποία διαδέχθηκε ένα εξαιρετικά ζεστό και ξηρό καλοκαίρι.

Ωστόσο, ενώ στις ανωτέρω τρεις χώρες (που αντιπροσωπεύουν από κοινού το 80% της ΕΕ) η παραγωγή είναι χαμηλή όχι μόνο σε σχέση με το 2018 αλλά και σε σύγκριση με τον μέσο όρο παραγωγής τους για την τελευταία πενταετία, χώρες όπως η Γερμανία (-12%), η Αυστρία (-4%), η Ρουμανία (-4%) και η Ουγγαρία (-6%) πέτυχαν επίπεδα παραγωγής στο ίδιο επίπεδο ή ανώτερα του μέσου όρου της πενταετίας.

Η Πορτογαλία, είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. η οποία κατέγραψε αύξηση στην παραγωγή οίνου σε σχέση με το προηγούμενο έτος (+10%) και βρέθηκε κατά 4% άνω του μέσου όρου της πενταετίας.

Σημαντικά μειωμένη η παραγωγή ελληνικού οίνου λόγω εγκατάλειψης των καλλιεργειών

Η παραγωγή οίνων στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,0 εκ. εκατόλιτρα το 2019, μειωμένη κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 20% σε σχέση με τον μέσο όρο της ελληνικής παραγωγής της τελευταίας πενταετίας, κυρίως λόγω εγκατάλειψης των καλλιεργειών.

Εκτός της Ε.Ε., η παραγωγή οίνου το 2019 εμφανίζεται αυξημένη σε χώρες όπως η Ρωσία (+7%) και η Γεωργία (+1%).

Στην Ελβετία, αν και ο όγκος παραγωγής είναι χαμηλότερος από πέρυσι (-6%), είναι κατά 10% μεγαλύτερος από τον μέσο όρο που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο 2014-2018.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με εκτιμώμενη παραγωγή 23,6 mhl (-1% σε σχέση με το 2018), παρουσίασαν πολύ καλές επιδόσεις για τέταρτο συνεχόμενο έτος. Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε προβλέψεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, επομένως θα μπορούσε να αναθεωρηθεί σημαντικά κατά τους επόμενους μήνες, όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.

Στο νότιο ημισφαίριο, όπου η συγκομιδή έληξε στις αρχές του 2019 και τα προκαταρκτικά στοιχεία για την παραγωγή οίνου τείνουν να είναι πιο ακριβή και αξιόπιστα γι αυτή την περίοδο του έτους, η εκτίμηση για το 2019 είναι παρόμοια με αυτή του βόρειου ημισφαιρίου, με χαμηλότερη γενικά παραγωγή από το προηγούμενο έτος, η οποία, ωστόσο, κινείται συνολικά στο πλαίσιο του μέσου όρου της πενταετίας και αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η Νότιος Αμερική είναι η περιοχή που καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με την υψηλή παραγωγή του 2018 στο νότιο ημισφαίριο. Στην Αργεντινή, η παραγωγή οίνου το 2019 είναι πιθανό να φθάσει τα 13,0 mhl (-10%), ενώ η Χιλή με 11,9 mhl σημειώνει πτώση κατά 7% σε σχέση με το 2018, αλλά αύξηση 8% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας.

Η Βραζιλία, μετά από δύο διαδοχικά έτη με παραγωγή άνω των 3 mhl, το 2019 αναμένεται να καταγράψει όγκο παραγωγής 2,9 mhl, υψηλότερο κατά 10% από τον πενταετή μέσο όρο της.

Στη Νότιο Αφρική, όπου η ξηρασία επηρέασε σημαντικά τη συγκομιδή, η παραγωγή οίνου εκτιμάται σε 9,7 mhl. Είναι η μόνη μείζονος σημασίας χώρα παραγωγής, η οποία για δεύτερη συνεχή χρονιά καταγράφει όγκο παραγωγής χαμηλότερο από τον μέσο όρο της (-9% σε σχέση με τον πενταετή μέσο όρο).

Η Αυστραλία σημειώνει ελαφρά μείωση στον όγκο παραγωγής οίνου, η οποία εκτιμάται σε 12,5 mhl (-3% σε σύγκριση με το 2018 αλλά συνολικά στο επίπεδο του μέσου όρου της πενταετίας), ενώ η παραγωγή της Νέας Ζηλανδίας φαίνεται να διατηρείται για τέταρτη συνεχή χρονιά σε ένα επίπεδο κοντά στα 3,0 mhl το 2019 (-1% σε σχέση με το 2018).