Τα οπωροκηπευτικά στη χώρα μας καταλαμβάνουν περίπου το 30% των καλλιεργούμενων εκτάσεων και το 40% των αρδευόμενων.
Αποτελούν περίπου το 1/3 της ακαθάριστης αξίας της φυτικής παραγωγής, και συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων, με την αξία των εξαγωγών τους να αντιστοιχεί στο 1/3 και πλέον της συνολικής αξίας των εξαγόμενων αγροτικών προϊόντων.
Η ελληνική παραγωγή οπωροκηπευτικών ανέρχεται ετησίως στους 8 εκατ. τόνους περίπου, μοιρασμένη σχεδόν ισόποσα μεταξύ φρούτων και λαχανικών.
Από τα λαχανικά, το πιο σημαντικό είναι η τομάτα (40% της παραγωγής λαχανικών) και ακολουθούν:
- η πατάτα (28%),
- τα αγγούρια,
- οι πιπεριές,
- τα κρεμμύδια,
- τα φασολάκια,
- τα σπαράγγια κ.ά.
Από τα φρούτα, η πιο σημαντική ομάδα προϊόντων είναι τα εσπεριδοειδή (30%), και ακολουθούν:
- τα ροδάκινα-νεκταρίνια (24%),
- τα καρπούζια (16%),
- τα επιτραπέζια σταφύλια (10%),
- τα μήλα (8%),
- τα αχλάδια,
- τα ρόδια,
- τα σύκα κ.ά.