Παρασκευή , 23 Ιούνιος 2017
Τα οπωροκηπευτικά της χώρας μας

Τα οπωροκηπευτικά της χώρας μας

Τα οπωροκηπευτικά στη χώρα μας καταλαμβάνουν περίπου το 30% των καλλιεργούμενων εκτάσεων και το 40% των αρδευόμενων.

Αποτελούν περίπου το 1/3 της ακαθάριστης αξίας της φυτικής παραγωγής, και συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων, με την αξία των εξαγωγών τους να αντιστοιχεί στο 1/3 και πλέον της συνολικής αξίας των εξαγόμενων αγροτικών προϊόντων.

Η ελληνική παραγωγή οπωροκηπευτικών ανέρχεται ετησίως στους 8 εκατ. τόνους περίπου, μοιρασμένη σχεδόν ισόποσα μεταξύ φρούτων και λαχανικών.

Από τα λαχανικά, το πιο σημαντικό είναι η τομάτα (40% της παραγωγής λαχανικών) και ακολουθούν:

  • η πατάτα (28%),
  • τα αγγούρια,
  • οι πιπεριές,
  • τα κρεμμύδια,
  • τα φασολάκια,
  • τα σπαράγγια κ.ά.

Από τα φρούτα, η πιο σημαντική ομάδα προϊόντων είναι τα εσπεριδοειδή (30%), και ακολουθούν:

  • τα ροδάκινα-νεκταρίνια (24%),
  • τα καρπούζια (16%),
  • τα επιτραπέζια σταφύλια (10%),
  • τα μήλα (8%),
  • τα αχλάδια,
  • τα ρόδια,
  • τα σύκα κ.ά.