Βροχή

Τεράστια ζημιά σε καλλιέργειες ροδάκινου, κερασιού – Θα αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ;

Το ζήτημα της κάλυψης των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες ροδάκινου λόγω των βροχοπτώσεων του περασμένου Ιουνίου στην Πέλλα θα θέσουν οι παραγωγοί στη συνάντηση που θα έχουν στις 16 Ιουλίου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού Σκύδρας, Στέφανο Τοπαλίδη, δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ η κάλυψη ζημιών που κατεγράφησαν στα ροδάκινα. «Υπάρχουν μεγάλες ζημίες όχι μόνο στα κεράσια, αλλά και στα ροδάκινα λόγω των βροχοπτώσεων, αλλά ο ΕΛΓΑ, αν και τα συνεργεία έβγαλαν πόρισμα ότι υπάρχει τεράστια ζημιά, δεν μπορεί να καλύψει τις ζημίες, καθώς δεν προβλέπονται από τον κανονισμό» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός, ο οποίος αναφέρει ότι καλύπτονται ζημίες όπως το σκάσιμο του καρπού λόγω βροχόπτωσης, ενώ εμείς έχουμε σούφρωμα και πτώση καρπού που δεν καλύπτονται» διευκρίνισε ο κ. Τοπαλίδης. «Οι έμποροι δεν αγοράζουν τα ροδάκινα, δεν είναι εμπορεύσιμα τα φρούτα μας, είναι απελπιστική η κατάσταση» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ήδη έχει ενημερωθεί για το μέγεθος της ζημιάς στις καλλιέργειες της περιοχής το υπουργείο και στις 16 Ιουλίου έχει κλειστεί ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ. «Θέλουμε να προχωρήσει η αλλαγή του κανονισμού. Περιμένουμε το κράτος να κάνει το αυτονόητο» κατέληξε ο κ. Τοπαλίδης.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ