τροφιμα

Το νέο νόημα του πολιτισμού της διατροφής – 4 διαλέξεις στο Γεωργικό Μουσείο

Το Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει κύκλο τεσσάρων διαλέξεων που απευθύνεται στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στο ευρύτερο κοινό, με θέμα:

«ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: ΑΤΟΜΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΕ ΕΝΑ “ΝΟΣΤΙΜΟ” ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΑ…».  

Έμφαση θα δοθεί στην κληρονομημένη από τα αρχαία χρόνια γνώση της μεσογειακής διατροφής, η οποία εκτός από επιβεβλημένο από τους επιστήμονες διατροφικό μοντέλο, προωθεί ένα ολόκληρο σύστημα κοινωνικών σχέσεων και πρακτικών, που ξεκινούν από τη διαδικασία παραγωγής –το χωράφι– για να καταλήξουν στον τρόπο προετοιμασίας και κατανάλωσης του τροφίμου –το τραπέζι, ως «τόπο μνήμης και συμβολικών αναπαραστάσεων».

Μαγειρικοί κανόνες και γεύσεις που διέπονται από τις φιλοσοφικές και συμβολικές αντιλήψεις των κοινωνιών της Μεσογείου, μετατρέπουν τη διατροφική επιλογή από βιολογική αίσθηση σε επιβεβλημένη κίνηση πολιτισμού, ενώ η οικογένεια καθίσταται θεματοφύλακας αυτής της επιλογής, με τους γονείς  να «μεταφέρουν γνώσεις διατροφής» και να «αποτελούν ισχυρά πρότυπα προς μίμηση».

Ο ρόλος της οικογένειας στην καλλιέργεια συγκεκριμένου συναισθηματικού περιβάλλοντος σχετικά με την όλη διαδικασία του φαγητού και τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού,  θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο συζήτησης, ενώ θα διερευνηθεί και ο ρόλος της οικογένειας στην εμφάνιση διατροφικών διαταραχών (π.χ. νευρική ανορεξία). Επιπλέον, η εικονική αναπαράσταση των θεμάτων που σχετίζονται με τη διατροφή και τις καθημερινές συνήθειες που αναπτύσσονται γύρω από αυτή, θα αποτελέσει μια ακόμη πτυχή αυτού του κύκλου διαλέξεων, διερευνώντας το κατά πόσο ο ψηφιακός πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει «υπόστρωμα μνήμης» του διατροφικού μας πολιτισμού, μέσα από μία διαδρομή ανάμεσα στο εικονικό και το πραγματικό.

Η διάρκεια κάθε διάλεξης θα είναι 45 λεπτά και θα ακολουθεί συζήτηση.

Ημέρα έναρξης έχει οριστεί η Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 και ώρα 13:00 μ.μ. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στο ισόγειο του Γεωργικού Μουσείου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

 23 Απριλίου 2015

Χαίρε και πίει! Αποκλίσεις και συγκλίσεις. Εξέλιξη των συστάσεων για τη διατροφή από τους αρχαίους χρόνους.

Αντωνία Ματάλα, Καθηγήτρια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών

 7 Μαΐου 2015

«Μες τη Μεσόγειο οι κάμποι κι οι ελιές χάνονται στη φωτιά». H άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογειακής Διατροφής.

Αμαλία Λιάτου, Στέλεχος Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων, ΥΠΑΠΕΝ – Αγροτική Ανάπτυξη

21 Μαΐου 2015

Διατροφή: Η μόνη διαδικασία που δεν μπορεί να είναι εικονική. Αληθεύει αυτό; Μια διαδρομή ανάμεσα στο πραγματικό και εικονικό με αφορμή τις σημαντικές μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας.  

Μάνθος Σαντοριναίος, Αναπλ. Καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

 4 Ιουνίου 2015

Η δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ σώματος & νου και η επιρροή που ασκεί το γονεΐκο περιβάλλον στις διατροφικές συνήθειες.

Αναστασία Πατρικίου(Ψυχίατρος Παιδιών & Εφήβων, Ψυχαναλύτρια ομάδας) 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 210 52 94 956