αμπελωνας

Τρύγος 2018 – Σαντορίνη: Ο πιο πρώιμος τρύγος που έγινε ποτέ – Μειωμένη παραγωγή

Ξεκίνησε δέκα μέρες νωρίτερα σε σύγκριση με τη μέση ημερομηνία έναρξης των τελευταίων δέκα χρόνων. Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ήταν ο πιο πρώιμος που έγινε ποτέ.

Η ανομβρία κυρίως την Άνοιξη, επέτεινε την πρωιμότητα και δημιούργησε ένα ελαφρό στρες στα φυτά.

Η φετινή ανομβρία σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων των προηγούμενων ετών, έχει περιορίσει την παραγωγή. Οι αποδόσεις ήταν μειωμένες και το μέγεθος των σταφυλιών πολύ μικρό. Η συνολική παραγωγή φέτος παρουσιάζει μείωση κατά 45% σε σχέση με τη μέση παραγωγή της Σαντορίνης.

Ωστόσο, η μειωμένη στρεμματική απόδοση και η μικροραγία βοήθησε στη μεγάλη συμπύκνωση στους οίνους, με υψηλή οξύτητα και να ενισχυθεί ο τόσο ιδιαίτερος «μεταλλικός» χαρακτήρας της Σαντορίνης.

Η ωρίμαση των σταφυλιών οδήγησε στο παρακάτω χρονολόγιο τρύγου:

Κλιματολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της χρονιάς:

Γενικά ήταν μια ιδιαίτερα ξηρή χρονιά. Παρά τις αρχικές προβλέψεις για όγκο παραγωγής κοντά στο μέσο όρο της Σαντορίνης, η ανομβρία δεν επέτρεψε στα αμπέλια να αποδώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους. Παρά ταύτα, η χρονιά έδωσε υγιή σταφύλια με ποιοτική ωρίμασηλόγω της έλλειψης υγρασίας το καλοκαίρι και της απουσίας σοβαρών ασθενειών.

Χειμώνας: Ήπιος με λιγοστές βροχοπτώσεις. Το συνολικό ύψος βροχής από Σεπτέμβριο 2017 έως Ιούλιο 2018 ήταν 155 mm (249 mm κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο).

Άνοιξη: Ζεστή, σχεδόν χωρίς βροχές στο σύνολό της (4,6 mm). Τα αμπέλια άνθισαν και έδεσαν τον καρπό πρώιμα. Η έλλειψη των συνηθισμένων για την περιοχή δυνατών ανέμων βοήθησε σε μία ομαλή ανάπτυξη των βλαστών καθώς και σε καρπόδεση χωρίς προβλήματα.

Καλοκαίρι: Τυπικό νησιωτικό, χωρίς πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με δροσερά μελτέμια στην αρχή του Ιουλίου (μέχρι την έναρξη του τρύγου), χωρίς υγρασία, που επιτάχυνε την ωρίμαση. Απουσία έντονου καύσωνα.

Από την έναρξη του τρύγου και μέχρι το τέλος Ιουλίου ασθενείς νότιοι άνεμοι και αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία επιβράδυναν την πρόοδο ωρίμασης των σταφυλιών. Ευτυχώς από την 1ηΑυγούστου επανήλθαν οι κανονικές καιρικές συνθήκες και τα ευεργετικά μελτέμια βοήθησαν στην ομαλή ωρίμαση των σταφυλιών. Έτσι  μέχρι την ολοκλήρωσh του τρύγου, κατά μέσο όρο τα σάκχαρα παρέμειναν σε ικανοποιητικά επίπεδα ανά ποικιλία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ιδιαίτερες εξάρσεις στον αλκοολικό τίτλο.