αμπελώνας1

Τρύγος: Μειωμένες ποσότητες αλλά καλή ποιότητα στο νότιο ημισφαίριο

Μπορεί η συγκομιδή των σταφυλιών να εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε πολλές περιοχές του νότιου ημισφαιρίου, αλλά υπάρχει ήδη μια εικόνα για τις ποσότητες και την ποιότητα που αναμένονται φέτος.

Τα αμπέλια δεν γλύτωσαν και φέτος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συνηθισμένο φαινόμενο τα τελευτία χρόνια.

Η Αυστραλία, όπως και η Χιλή σε μικρότερο βαθμό, υπέφεραν από τις μέγιστες θερμοκρασίες που έφτασαν έως και 50 °C, ενώ ο αμπελώνας της Νότιας Αφρικής εξακολουθεί να «αναρρώνει» μετά από τρία χρόνια ακραίας ξηρασίας. Οι παράγοντες αυτοί συνέβαλαν στη μείωση του συνολικού δυναμικού παραγωγής στις περισσότερες χώρες παρόλο που το επίπεδο ποιότητας θεωρείται συχνά εξαιρετικό.

Όσον αφορά τον όγκο, οι πρώτες εκτιμήσεις αναθεωρούνται προς τα κάτω. Αυτό ισχύει για παράδειγμα στην Αργεντινή, όπου οι προβλέψεις μειώθηκαν από 2,5-2,6 ΜΤ στους 2,35-2,45 MT, και την Αυστραλία, όπου το μέγιστο επίπεδο αναμένεται στους 1,6 MT από 1,7 MT το 2018.

Στην Αφρική ο επαγγελματικός φορέας Vinpro, υποδηλώνει μια πιθανή συγκομιδή για το 2019 χαμηλότερη από πέρυσι (9,5 Mhl).

Τα σταφύλια και οι ρώγες είναι μικρότερα, ελαφρύτερα και λιγότερο πυκνά από ότι συνήθως“, εξηγεί ο François Viljoen, διευθυντής υπηρεσιών οίνου στο Vinpro και συμπληρώνει ότι “αυτή η τάση μπορεί να αποδοθεί στις δυσμενείς συνθήκες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης που έγιναν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, και στα αιολικά γεγονότα των αρχών του καλοκαιριού.”