Υπόγειες υδροπονικές καλλιέργειες λαχανικών μέσα σε πόλεις

Όπως είναι γνωστό, η Υδροπονική καλλιέργεια, είναι καλλιέργεια φυτών απουσία χώματος –λόγος που δεν θεωρείτε βιολογική- στην οποία τα φυτά μεγαλώνουν στο νερό με την προσθήκη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Τα τελευταία χρόνια η μέθοδος αυτή της καλλιέργειας κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς απαιτεί έως και 70-90% λιγότερο νερό από τη συμβατική καλλιέργεια, γεγονός που την καθιστά και άκρως οικονομικότερη.

Σύμφωνα με την διεθνή ειδησεογραφία, και μετά από χρόνια έρευνας, αναπτύχθηκε η ιδέα της καλλιέργειας φυτών σε υπόγειους αστικούς χώρους -‘Growing Underground ή Farming Underground’ -, ιδέα η οποία συνδυάζει την υδροπονική καλλιέργεια (με την προσθήκη φωτισμού LED), με την χρησιμοποίηση εγκαταλειμμένων αστικών χώρων (υπόγεια τούνελ, πάρκινγκ, εργοστάσια κλπ).

Πρώτο το Λονδίνο

Η πρώτη εφαρμογή στην Ευρώπη, εμφανίσθηκε τον Ιούνιο του 2015 στο Λονδίνο, όπου σε εγκαταλειμμένα τούνελ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καλλιεργούνται λαχανικά και αρωματικά φυτά (π.χ. μαϊντανός, σέλινο, ραπανάκια και φύλλα μουστάρδας).

Ανάλογα παραδείγματα εμφανίζονται στην Ολλανδία (στη πόλη Hertogenbosch) και στο Παρίσι. Συγκεκριμένα, στην περιοχή Goutte d’Or στο Παρίσι, σε συγκρότημα 300 κατοικιών, οι κάτοικοι δημιούργησαν σε υπόγειο πάρκινγκ, χώρο καλλιέργειας 3.500 τ.μ. -με όνομα La Caverne-, από τον οποίο μοιράζονται την παραγωγή συνολικά 40 τόνων/ετησίως, των οργανικών λαχανικών, μανιταριών και πράσινης σαλάτας.

Αλλά και εκτός ΕΕ, στο Τόκυο (στη περιοχή Otemachi) και στη Σεούλ (στο Σταθμό Μετρό Gwanghwamun Station –ο οποίος σημειώνεται ότι βρίσκεται σε λειτουργία, καλλιεργούνται υπογείως διάφορες καλλιέργειες λαχανικών.

Τώρα και στη Σουηδία

Με δεδομένο ότι η Σουηδία, πρωτοπορεί σε θέματα καινοτομίας/τεχνολογίας, ήταν θέμα χρόνου, η ανωτέρω εφαρμογή να εμφανισθεί και σε σουηδικές πόλεις. Σαν αποτέλεσμα, την τρέχουσα εβδομάδα, έγιναν τα εγκαίνια δύο χώρων που χρησιμοποιούν τη μέθοδο ‘Growing Underground’, στο προάστιο της Στοκχόλμης Högdalen και στη πόλη Helsingborg, με πρόβλεψη να λειτουργήσει και τρίτος χώρος έως τις αρχές του επόμενου μήνα στη πόλη Landskrona, ενώ από σουηδικής πλευράς τονίζεται ότι εάν η ανωτέρω μέθοδος επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, θα μπορέσει να παρέχει και επιπρόσθετες θέσεις εργασίας στον τοπικό αστικό πληθυσμό.

Ειδικότερα για τον χώρο στη Στοκχόλμη -ο οποίος αποτελούσε προηγούμενα υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων- μέρος της παραγωγής θα διατίθεται και στο εστιατόριο/καφέ που βρίσκεται στο ισόγειο του Κτιρίου.

Τέλος αναφέρεται ότι η πραγματοποίηση του ανωτέρω προγράμματος, υπήρξε πρωτοβουλία του ‘’Invest Stockhom’’ (εταιρείας που ανήκει στο Δήμο της Στοκχόλμης) σε συνεργασία με 20 Κυβερνητικούς  ή μη, Οργανισμούς και Υπηρεσίες.

Πηγή: Γραφείο ΟΕΥ Πρεσβεία Στοκχόλμης