Τετάρτη , 28 Ιούνιος 2017
Βακτηριακό κάψιμο αχλαδιάς: Μια ιδιαίτερα καταστρεπτική ασθένεια

Βακτηριακό κάψιμο αχλαδιάς: Μια ιδιαίτερα καταστρεπτική ασθένεια

Επιμέλεια: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Το βακτηριακό κάψιμο αποτελεί μια ιδιαίτερα καταστρεπτική ασθένεια για την αχλαδιά αφού μέσα σε λίγους μήνες είναι δυνατόν να ξηράνει παραγωγικά δένδρα. Οι  περισσότερες εμπορικές ποικιλίες είναι ευπαθείς στην ασθένεια.

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το μαύρισμα των ταξιανθιών, των φύλλων και των βλαστών, που μοιάζουν να είναι «καμένα» από φωτιά. Η προσβολή εκτείνεται στους κλάδους, βραχίονες ή και τον κορμό των δένδρων.

βακτηριακο-καψιμο-αχλαδια

Τα νεκρά φύλλα και άνθη παραμένουν προσκολλημένα στο δένδρο όλο το έτος. Οι τρυφεροί βλαστοί κάμπτονται σαν «μαγκούρα», μαραίνονται, ξηραίνονται.

Σε σοβαρά προσβεβλημένους οπωρώνες κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο συνιστάται στην διόγκωση των οφθαλμών επέμβαση με εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα στις υψηλότερες δόσεις.

Πληροφορίες-εικόνα από δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων