βιολογικη γεωργια

Βιολογική Γεωργία: Οι τελικοί δικαιούχοι – Οι Περιφέρειες με τους περισσότερους εγκεκριμένους

Λιγότερο από το 17% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν συνολικά για τις δύο Δράσεις ( Δράση 11.2.1 και Δράση 11.1.1) του Μέτρου 11 Βιολογικής Γεωργίας έλαβαν τελικά έγκριση για χρηματοδότηση, σύμφωνα με την τελική κατάταξη των δικαιούχων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, για το Μέτρο της Βιολογικής Γεωργίας υποβλήθηκαν πανελλαδικά 37.826 αιτήσεις από τις οποίες εγκρίνονται οι 6.330.

Ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν δεν άφηνε πολλές ελπίδες για ένταξη περισσότερων παραγωγών παρά την αύξηση της τελευταίας στιγμής του προϋπολογισμού κατά 85 εκατ. € η οποία ωστόσο συγκράτησε το ποσοστό των αιτήσεων που έλαβαν έγκριση.

Πράσινο φως έλαβε το 33% των αιτήσεων από παλιούς βιοκαλλιεργητές, ενώ για τους νεοεισερχόμενους βιοκαλλιεργητές χρηματοδότηση θα λάβει μόλις το 9% των αιτήσεων.

Αναλυτικά:

Για την Δράση 11.2.1 (παλαιοί βιοκαλλιεργητές) ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν πανελλαδικά είναι 12.164.  Από αυτές τις αιτήσεις εγκρίνονται, σύμφωνα με τον συνολικό προϋπολογισμό των 155,3 εκατ. ευρώ που έχει κατανεμηθεί ανά Περιφέρεια, 4.033 αιτήσεις. 

Για την Δράση 11.1.1 (νεοεισερχόμενοι βιοκαλλιεργητές) ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν πανελλαδικά είναι 25.662. Από αυτές τις αιτήσεις εγκρίνονται, σύμφωνα με τον συνολικό προϋπολογισμό των 49,9 εκατ. ευρώ που έχει κατανεμηθεί ανά Περιφέρεια, 2.297 αιτήσεις. 

Οι Περιφέρειες με τους περισσότερους εγκεκριμένους

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εγκρίθηκαν οι περισσότεροι δικαιούχοι για τη Δράση 11.2.1 και ακολουθούν οι Περιφέρειες Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας.

Όσον αφορά τη Δράση 11.1.1 και εδώ πρώτη σε εγκεκριμένους δικαιούχους έρχεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ακολουθούν Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Κεντρική Μακεδονία.

Ανά Περιφέρεια οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν, καθώς και τα συγκεντρωτικά ποσά μετά τη νέα κατανομή (αύξηση προϋπολογισμού κατά 85 εκατ. ευρώ) στον παρακάτω πίνακα:

Δείτε την Απόφαση Ένταξης Πράξεων εδώ.