καυσωνας-υπερθερμανση-ζεστη

WWF: Το θερμότερο έτος που καταγράφηκε ποτέ θα πρέπει να μας οδηγήσει σε παγκόσμια κλιματική δράση

Η ανεπίσημη έκθεση για την παγκόσμια κατάσταση του κλίματος από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό επιβεβαιώνει σήμερα ότι το 2023 αναμένεται να είναι το πιο ζεστό έτος που καταγράφηκε ποτέ. Αυτό πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή των παγκόσμιων ηγετών και να πυροδοτήσει άμεση παγκόσμια κινητοποίηση για φιλόδοξη κλιματική δράση, δηλώνει το WWF.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Manuel Pulgar-Vidal, επικεφαλής του WWF σε θέματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας και πρόεδρος της COP20, δήλωσε: “Ο κόσμος έχει αρχίσει να παίρνει φωτιά και τώρα είναι η στιγμή να ασκήσουμε πίεση στους παγκόσμιους ηγέτες να αναλάβουν δράση. Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι άνθρωποι απαιτούν αλλαγές. Φέτος, κανένα μέρος του κόσμου δεν ξέφυγε από τις συνέπειες της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Με κύματα καύσωνα που έσπασαν κάθε ρεκόρ, μέχρι καταστροφικές καταιγίδες και πλημμύρες, η κλιματική κρίση έχει ήδη καταστρέψει ζωές, οικονομίες και οικοσυστήματα, και αυτό είναι μόνο η αρχή. Αν οι ηγέτες δεν δράσουν γρήγορα για τη μείωση των εκπομπών, οι ζημιές που θα προκληθούν στον πλανήτη μας θα είναι πλέον μη αναστρέψιμες. Μια δέσμευση για τον τερματισμό όλων των ορυκτών καυσίμων στη COP28 θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα της αλλαγής που χρειάζεται απεγνωσμένα ο πλανήτης μας. Αν δεν αναλάβουμε δράση για να τερματίσουμε τα ορυκτά καύσιμα, θα βιώνουμε όλο και πιο συχνά και συνεχόμενα πιο καταστροφικές χρονιές σαν το 2023. Τώρα είναι η στιγμή να δράσουμε.”

Σχολιάζοντας τον κρίσιμο ρόλο του Παγκόσμιου Απολογισμού (Global Stocktake) στη COP28, ο Pulgar-Vidal δήλωσε: “Όλες οι χώρες μαζί θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα οδικό χάρτη που θα επαναφέρει την παγκόσμια κλιματική δράση και φιλοδοξία σε ευθυγράμμιση με τον στόχο για περιορισμό της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος χρόνος για χάσιμο. Όσο νωρίτερα και πιο αποφασιστικά δράσουμε, τόσο πιο γρήγορα οι άνθρωποι και η φύση μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη ενός καθαρότερου, πιο ασφαλούς και πιο σταθερού μέλλοντος.”