κρασι

Ζάχαρη στο κρασί – Πιέσεις για υποχρεωτική αναγραφή στην ετικέτα

«Κατά την οινοποίηση κάθε έτος τα οινοποιεία της ΕΕ χρησιμοποιούν πάνω από 15 εκατ. σάκους ζάχαρης από τεύτλα» αναφέρει στην απάντησή της σε ερώτηση του Ισπανού ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Jose Ignacio Salafranca Sanchez-Neyra για τη χρήση ζάχαρης στα κρασιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ερωτήσεις που υπέβαλλε ο Ισπανός ευρωβουλευτής προς την Commission, αναφέρονταν στο παράδοξο της χρήσης ζάχαρης για την αύξηση του αλκοολικού βαθμού των κρασιών, στο πλαίσιο του εμπλουτισμού τους.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής επιμένει ότι σύμφωνα με τον ορισμό του κρασιού (το οποίο παράγεται αποκλειστικά από τη ζύμωση νωπών σταφυλιών ή γλεύκους σταφυλιών), δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σακχαρόζη στην παραγωγή οίνου.

Ο ευρωβουλευτής συνδέει επίσης την άρδευση με την παραγωγή χαμηλόβαθμων σταφυλιών και συνεπώς με την ανάγκη προσθήκης ζάχαρης, που είναι επικερδής βιομηχανία για άλλον τομέα εκτός του αμπελοοινικού, ενώ αναρωτιέται για ποιο λόγο η Ε.Ε. ενώ διατείνεται ότι ενδιαφέρεται για την πληροφόρηση του καταναλωτή δεν επιβάλλει την υποχρεωτική αναγραφή της χρήσης ζάχαρης στις ετικέτες των οίνων.

Η Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προιόντων υπενθυμίζει ότι προσθήκη ζάχαρης για την αύξηση του αλκοολικού βαθμού στα κρασιά επιτρέπεται μόνο στις βόρειες περιοχές της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Γαλλίας και της Ιταλίας, αλλά και ολόκληρων κρατών όπως της Γερμανίας, της Αυστρίας, κλπ.

Στις χώρες του νότου όπως και στην χώρα μας και φυσικά στην Ισπανία, η χρήση ζάχαρης απαγορεύεται, με αποτέλεσμα το τριπλασιαμό του κόστους παραγωγής λόγω της χρήσης συμπυκνωμένου γλεύκους σε σύγκριση με αυτό της ζάχαρης.

Σήμερα το θέμα χρήσης ζάχαρης το επαναφέρουν οι Ισπανοί (ενόψει και της υποχρέωσης αναγραφής των συστατικών των οίνων) και η ΚΕΟΣΟΕ συντάσσεται με τη θέση του Ισπανού ευρωβουλευτή.