ιος

Ζωονόσοι: Σκοτώνουν κάθε χρόνο 2 εκατομμύρια ανθρώπους – Φόβοι για αύξηση των ασθενειών

Οι ζωονόσοι, οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο, αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται αν δεν προστατεύσουμε την άγρια φύση και το περιβάλλον, προειδοποιούν ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών.  

Στην υψηλή κατανάλωση κρέατος, τις μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και την κλιματική αλλαγή αποδίδουν οι επιστήμονες την αύξηση αυτών των ασθενειών, όπως πχ ο Covid-19. Ο Έμπολα, ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο Sars είναι επίσης ζωονοσογόνες ασθένειες.

Συνολικά οι ζωονόσοι σκοτώνουν κάθε χρόνο 2 εκατομμύρια ανθρώπους. 

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγαν το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και το Διεθνές Ινστιτούτο Κτηνοτροφικής Έρευνας (ILRI), η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος έχει αλλάξει την ισορροπία και την αλληλεπίδραση μεταξύ ζώων και ανθρώπου.

«Τον τελευταίο αιώνα έχουμε δει τουλάχιστον έξι εξάρσεις κορωνοϊού» υποστηρίζει η εκτελεστική διευθύντρια του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, Ίνγκερ Άντερσεν.

«Τα φράγματα, η άρδευση και οι μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις συνδέονται με το 25% των μολυσματικών ασθενειών στον άνθρωπο. Τα ταξίδια, οι μεταφορές και οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων έχουν εκμηδενίσει τα σύνορα και τις αποστάσεις. Η κλιματική αλλαγή συνέβαλε στην εξάπλωση των παθογόνων» . 

«Για να αποφύγουμε μελλοντικές εξάρσεις ασθενειών, οφείλουμε να σκεφτούμε πολύ περισσότερο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος» καταλήγει η κα Άντερσεν.

Η μελέτη προτείνει στρατηγικές βιώσιμης διαχείρισης της γης παρέχοντας κίνητρα, αύξηση της  βιοποικιλότητας και επενδύσεις στην επιστημονική έρευνα.  

Πληροφορίες από BBC