36453345354

Άγραφα: Αβέβαιο το μέλλον – Αναθεώρηση ή καταστροφή;

Τη λέξη βιοποικιλότητα, θα την έχετε ακούσει άπειρες φορές σε συνέδρια, πάνελ πολιτικών, αίθουσες σχολείων και πανεπιστημίων. Έγινε της μόδας – όπως και πολλές άλλες – αλλά όταν είναι να την υπερασπιστούν στην πράξη, πολλοί από τους παραπάνω σφυρίζουν αδιάφορα.

Η βιοποικιλότητα των Αγράφων, το σύνολο δηλαδή των εκατοντάδων διαφορετικών ζωντανών οργανισμών που “κατοικούν” στα βουνά της περιοχής, δεν θα μιλήσει ούτε αυτή τη φορά…

Αν είχαν τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τη γη που τους ανήκει, η μάχη για τη διάσωση των Αγράφων θα είχε κερδηθεί πριν καν ξεκινήσει.

Ευτυχώς όμως, υπάρχουν κάποιοι που θα την υπερασπιστούν και ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης της μάχης, θα είναι αυτοί που θα δικαιούνται να χρησιμοποιούν χωρίς ενοχές τη λέξη βιοποικιλότητα.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από τις κορυφές Πουλί και Παπαδημήτρη στην περιοχή των Αγράφων όπου σύμφωνα με τον Γεωπληροφοριακό Χάρτη της ΡΑΕ έχει ήδη αδειοδοτηθεί η εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Η καταστροφή που θα προκαλέσει η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη συγκεκριμένη προστατευόμενη περιοχή θα είναι τεράστια και οι παρακάτω εικόνες θα αποτελούν παρελθόν.

Τη θέση των κοπαδιών της εκτατικής κτηνοτροφίας θα καταλάβουν ανεμογεννήτριες και δρόμοι.

Ταυτόχρονα η καταστροφή της βιοποικιλότητας από τις οχλήσεις των έργων εγκατάστασης και συντήρησης των ανεμογεννητριών θα είναι ανεπανόρθωτη.

Η υποβάθμιση του τοπίου θα προκαλέσει επίσης σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και οικονομία π.χ. τουρισμός, κτηνοτροφία.