Αν και ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία παρουσίασε το μήνα Μάρτιο αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με πέρυσι, παρόμοια αύξηση (2%) καταγράφηκε και για το Γενικό Δείκτη Τιμών Εισροών (δαπάνες για αγορά αναλώσιμων μέσων, αγαθών και υπηρεσιών), μειώνοντας το περιθώριο κέρδους της γεωργικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Ίδια εικόνα και από τη σύγκριση των μέσων σταθμικών δεικτών του δωδεκαμήνου Απρίλιος 2018 – Μάρτιος 2019, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Απρίλιος 2017 – Μάρτιος 2018.
Συγκεκριμένα, ο μέσος σταθμικός δείκτης τιμών εκροών παρουσίασε μικρή αύξηση μόλις 0,7%, όταν την ίδια περίοδο ο δείκτης εισροών παρουσίασε αύξηση 2,4%, που φανερώνει αύξηση στο κόστος παραγωγής.
Η αύξηση του Δείκτη Τιμών Εκροών κατά 2,5%, τον μήνα Μάρτιο 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2018, οφείλεται σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:
- στην αύξηση κατά 7% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στις μεταβολές των ομάδων: λαχανικά και κηπευτικά, πατάτες και σπόροι, δημητριακά και σπόροι.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών κατά 2%, τον μήνα Μάρτιο 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2018, οφείλεται:
- στην αύξηση κατά 2,3% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στις μεταβολές των ομάδων: ενέργεια και λιπαντικά, ζωοτροφές, λιπάσματα.
- στην αύξηση κατά 0,2% του δείκτη τιμών του σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας: γεωργικά μηχανήματα και εξοπλισμός.