Αύξηση της ζήτησης γαλακτοκομικών προϊόντων προβλέπει η Ε.Ε.

Αύξηση της ζήτησης γαλακτοκομικών προϊόντων προβλέπει η Ε.Ε.

Την πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης των ευρωπαϊκών γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί, καταγράφει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών γεωργικών αγορών μέχρι το 2030.

Tο παγκόσμιο εμπόριο γαλακτομικών προϊόντων θα αυξηθεί ωστόσο πολύ πιο αργά από ό, τι την περασμένη δεκαετία (2008-2018). Κυρίαρχοι στην αγορά προβλέπεται να είναι η Ε.Ε. και η Νέα Ζηλανδία.

Μέχρι το 2030, η Ε.Ε. θα μπορούσε να προσφέρει σχεδόν το 35% της παγκόσμιας ζήτησης στον τομέα των γαλακτοκομικών και ειδικά σε προϊόντα με προστιθέμενη αξία όπως τα ΠΟΠ/ΠΓΕ και βιολογικά.

330.000 τόνοι γάλακτος ετησίως θα απαιτηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες των εξαγωγών σε γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ όσον αφορά την εσωτερική αγορά της ΕΕ, θα χρειαστούν περίπου 900.000 τόνοι πρόσθετου γάλακτος ετησίως για να ικανοποιηθεί η ζήτηση για τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως για το τυρί. Αντίθετα, η κατανάλωση γάλακτος στην Ε.Ε. αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται.

Μέση ετήσια αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου γαλακτοκομικών προϊόντων

Tο παγκόσμιο εμπόριο γαλακτομικών προϊόντων θα αυξηθεί πολύ πιο αργά από ό, τι την περασμένη δεκαετία (2008-2018).