Επιστημονικό Διήμερο: Biotechnological Innovations in Modern Winemaking

Επιστημονικό Διήμερο: Biotechnological Innovations in Modern Winemaking

10 – 11 Φεβρουαρίου 2015 – Επιστημονικό Διήμερο με τίτλο: “Biotechnological Innovations in Modern Winemaking” πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Επιστήμη Οίνου και Ζύθου-Master of Science in Wine and Beer Science» από το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας, την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 από τις 16:30 έως τις 22:00 στη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.

Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη και θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ

10 Φεβρουαρίου

Module 1

1. Rationalization in the use of selected yeast in Winemaking. New approaches & tendencies.

2. Yeast protection and nutrition. What is the difference and what are the benefits.

Module 2

1. New approaches in anti-Brettanomyces protection (the development and use of Chitosan Derivates).

2. An effective cure for wines with Sulphur off-flavors using inactivated mineral yeast

11 Φεβρουαρίου

Module 3

Enzymes. The complete arsenal and the optimization in its use.

Module 4

Malolactic Bacteria. An unnecessary luxury or a necessity? The role of timing of addition, and differences between strains for sensory security.

Εισηγήτρια: Κα Sigrid Gertsen-Schibbye (B.Sc., McGill University), Technical Support Manager in North America for Lallemand Inc., Canada

Συντονισμός – Απόδοση στην Ελληνική: Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Παρασκευόπουλος, Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, Τ.Ε.Ι. Αθήνας