Διεθνές συνέδριο για τους συνεταιρισμούς: Μετάβαση σε νέα πρότυπα οργάνωσης και λειτουργίας τους

Διεθνές συνέδριο για τους συνεταιρισμούς: Μετάβαση σε νέα πρότυπα οργάνωσης και λειτουργίας τους

«Οι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα πάσχουν από πολιτικές εξαρτήσεις και έλλειψη εμπιστοσύνης» τόνισε στην ομιλία του ο καθηγητής Sanjib Bhuyan από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεδρίου για τους συνεταιρισμούς, που διοργάνωσε το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Θεσσαλονίκη.

Τη θέση αυτή επικύρωσε και ο Steen Nørgaard Madsen, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Γάλακτος και μέλος Δ.Σ. Συνεταιρισμού Arla Foods, ο οποίος εξήγησε την επιτυχία του συνεταιριστικού μοντέλου της Δανίας, το οποίο στηρίζεται στις πρωτοβουλίες των παραγωγών και όχι στο κράτος.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν 933 συνεταιρισμοί, εκ των οποίων οι 916 δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, γεγονός που τους καθιστά δυνητικά μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία.

Παρουσιάζοντας τη πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις για τους συνεταιρισμούς, η Μαριάννα Σκυλακάκη και ο Θεόδωρος Μπένος, προτείναν μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση των συνεταιρισμών στην Ελλάδα, όπως: παροχή οικονομικών κινήτρων για συμμετοχή σε συνεργατικά σχήματα,  χρήση της τεχνολογίας, συνεργασία του κλάδου της αγροδιατροφής και του τουρισμού προκειμένου να τονωθεί η εξωστρέφεια.  

Παρόμοια στοιχεία παρουσιάστηκαν και από τον Arjen Van Nuland, Διευθύνων Σύμβουλο του Ολλανδικού Συμβουλίου Αγροτικών Συνεταιρισμών. Στην Ολλανδία με τους 2.500 συνεταιρισμούς, η εκπαίδευση των μελών, των εκπροσώπων και της διοίκησης ενός συνεταιρισμού, παίζει μεγάλο ρόλο και για αυτό έχουν δημιουργήσει την Συνεταιριστική Ακαδημία προσπαθώντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν τρείς μεγάλες προκλήσεις: τη γήρανση των μελών, το δημοκρατικό έλλειμα λόγω μεγάλου μεγέθους και την επαγγελματικοποίηση όχι μόνο του επιχειρηματικού σκέλους, αλλά και της ίδιας της οργάνωσης και διακυβέρνησης του συνεταιρισμού.

Ο καθηγητής στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωπονικών Επιστημών και στρατηγικός σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», Κώστας Καραντινινής τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα ευέλικτο νομικό πλαίσιο που να αφήνει χώρο για το διττό σχήμα συνεταιρισμός – επιχείρηση και να επιτρέπει τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων με σκοπούς όχι μόνο εμπορικούς αλλά και έρευνας, εκπαίδευσης και συμβουλευτικής.