Στις πρωτοφανείς για την εποχή θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην Κρήτη το χρονικό διάστημα 12-20 Μαΐου και στις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν στην ελαιοκαλλιέργεια αναφέρεται το δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.
Σύμφωνα με το δελτίο το σπάνιο καιρικό φαινόμενο διάρκειας αρκετών ημερών δυσχεραίνει τη γονιμοποίηση των ανθέων και την καρπόδεση στην ελιά. Σε αρκετές περιοχές η άνοδος της θερμοκρασίας ήταν υπερβολική όπως πχ Μοίρες 41,1οC και Γόρτυνα 40,9οC.
Το Περιφερειακό Κέντρο επισημαίνει ότι η μεγάλη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών αυξάνει τον κίνδυνο ζημιάς στις περιοχές που βρέθηκαν εκείνες τις ημέρες στο κρίσιμο στάδιο της πλήρους άνθισης (περισσότερο οι περιοχές στη ζώνη μέσης πρωιμότητας).
Οι υψηλές θερμοκρασίες ωθούν σε γρήγορη βλαστική εξέλιξη και σε συνδυασμό με πολύ χαμηλή σχετική υγρασία προκαλούν αφυδάτωση των ανθέων και ξήρανση της γύρης μειώνοντας τα γόνιμα άνθη.
Σύμφωνα με το δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων συνιστάται η καλή θρεπτική και υδατική κατάσταση των δένδρων η οποία περιορίζει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Κανονικά ποτίσματα, όπου μπορούν να γίνουν, διατηρούν υγρό το έδαφος και το επίπεδο της σχετικής υγρασίας σχετικά υψηλό. Υπερβολικό πότισμα ωστόσο μπορεί να προκαλέσει απόπλυση των θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος και να επηρεάσει αρνητικά την καρπόδεση.