Ενημερωτική συνάντηση: ΕΠΙΠ «ΓΥΡΟΣ» ή ΠΓΕ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΟΙΡΙΝΟΣ ΓΥΡΟΣ»

Ενημερωτική συνάντηση: ΕΠΙΠ «ΓΥΡΟΣ» ή ΠΓΕ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΟΙΡΙΝΟΣ ΓΥΡΟΣ»

12 Φεβρουαρίου 2019 – Ο Γύρος είναι ένα παραδοσιακό προϊόν, το οποίο έχει περιληφθεί στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών στην κατηγορία ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΕΜΑΧΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ, από χοίρο ή κοτόπουλο, όπου και περιγράφεται επακριβώς ο αυθεντικός τρόπος και η διαδικασία παρασκευής του (χωρίς  απαγορευμένα πρόσθετα, με περιορισμένη λιποπεριεκτικότητα κλπ).

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος ΣΕΒΕΚ κατέθεσε προ μηνών στο ΥΠΑΑΤ, αίτηση με τις σχετικές προδιαγραφές του «Γύρος-Gyros», ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ).

Η κατοχύρωση αποτελούσε θέση όλων των φορέων του τομέα επί δεκαετίες.

Ο ΣΕΒΕΚ, προκειμένου να εξασφαλίσει την συναίνεση επί του θέματος, τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο, από όλους τους φορείς αλλά και τις εθνικές αρχές, διοργάνωσε ενημερωτική σύσκεψη στις 27/2/2018, κατά την οποία παρουσιάσθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και εκφράσθηκαν προτάσεις και απόψεις με κάθε λεπτομέρεια.

Από πρόσφατα δημοσιεύματα τύπου προκύπτει ότι ορισμένες Οργανώσεις έχουν επιφύλαξη για την κατοχύρωση ως ΕΠΙΠ «ΓΥΡΟΣ» (με τον συγκεκριμένο – κατοχυρωμένο τρόπο παρασκευής και για τις κατηγορίες κρέατος που προαναφέρθηκαν) και αντιπροτείνουν ΠΓΕ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΟΙΡΙΝΟΣ ΓΥΡΟΣ».

Επιδιώκοντας και πάλι την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων παρασκευής γύρου από κάθε είδος κρέατος, ο ΣΕΒΕΚ διοργανώνει νέα σύσκεψη την Τρίτη 12/2/2019 και ώρα 6.00 μ.μ., Ξενοφώντος 15α/4ος όροφος. 

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στην συνάντηση, θα πρέπει να το δηλώσουν μέχρι 11/2/2019, στο e-mail sevek@hol.gr ή στο τηλ. 210 3253237.