λεμονια-εσπεριδοειδη

Εσπεριδοειδή: Βιολογική φυτοπροστασία με χρήση θερινού πολτού

Στην καλλιέργεια των εσπεριδοειδών υπάρχουν πολλά ωφέλιμα έντομα τα οποίοι ρυθμίζουν ικανοποιητικά τους πληθυσμούς των βλαβερών εντόμων.

Είναι λοιπόν χρήσιμο πάντα να γίνεται προσπάθεια να διατηρούνται οι πληθυσμοί τους σε μια ισορροπία. Οι αλόγιστοι ψεκασμοί έχουν σαν συνέπεια την εξόντωση των ωφέλιμων εντόμων και κατά συνέπεια την έξαρση των βλαβερών εντόμων της καλλιέργειας.

Προτιμήστε καλλιεργητικά μέτρα π.χ. ελαφρύ κλάδευμα, το οποίο συντελεί στον καλύτερο αερισμό των δένδρων και ταυτόχρονη μείωση των πληθυσμών των εντόμων.

Ψεκασμοί πρέπει να γίνονται μόνο οι απαραίτητοι στον καλύτερο δυνατό χρόνο και να χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα χαμηλής τοξικότητας.

Μία χρήσιμη πρακτική ώστε να βοηθήσουμε στη διατήρηση των ωφέλιμων εντόμων είναι να αφήνουμε αψέκαστες ζώνες. Οι ζώνες αυτές να αποτελούν το 15-20% του συνόλου των δέντρων και να εναλλάσσονται σε διάφορα σημεία του αγροκτήματος από χρόνιά σε χρονιά.

Βιολογική καταπολέμηση με Θερινό πολτό

Ο Θερινός πολτός δεν καταστρέφει τα ωφέλιμα έντομα και ενδείκνυται για τις περιπτώσεις που εφαρμόζεται βιολογική καταπολέμηση.

Όταν χρησιμοποιούνται Θερινοί πολτοί πρέπει τα δέντρα να είναι καλά ποτισμένα και να βρίσκονται σε καλή θρεπτική κατάσταση. Η επέμβαση να γίνεται πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα και σε μέρα που δεν προβλέπεται καύσωνας.