σιτηρα

FAO: Σταθερές οι διεθνείς τιμές των γεωργικών προϊόντων

Σταθερή, σε γενικές γραμμές, χαρακτηρίζει την πορεία των διεθνών τιμών βασικών προϊόντων διατροφής τον Σεπτέμβριο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων του FAO σημειώθηκαν μειώσεις στις τιμές των φυτικών ελαίων, των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος οι οποίες αντισταθμίστηκαν από την αξιοσημείωτη αύξηση στις τιμές της ζάχαρης και του αραβοσίτου.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές των διεθνών τιμών των παγκοσμίως διακινούμενων ειδών διατροφής, σημείωσε πτώση κατά 10,7% σε σχέση με πέρυσι και ήταν κατά 24% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο του 2022.

Αναλυτικότερα, ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών αυξήθηκε κατά 1 % σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω της αύξησης κατά 7 % των διεθνών τιμών του αραβοσίτου ενώ οι τιμές του σιταριού μειώθηκαν κατά 1,6%.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων μειώθηκε κατά 3,9% σε σχέση με τον Αύγουστο, με τις διεθνείς τιμές για τα φοινικέλαια, το ηλιέλαιο, τη σόγια και το κραμβέλαιο να υποχωρούν, εν μέρει λόγω της αυξημένης εποχικής παραγωγής και των άφθονων παγκόσμιων εξαγωγικών αποθεμάτων.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης αυξήθηκε κατά 9,8% από τον Αύγουστο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2010, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τις προοπτικές μειωμένης παγκόσμιας παραγωγής κατά την προσεχή περίοδο.

Ο Δείκτης Τιμών Γάλακτος μειώθηκε κατά 2,3% από τον Αύγουστο, η ένατη κατά σειρά πτώση του, επηρεασμένος από την ισχνή παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών και τα άφθονα αποθέματα στις κορυφαίες παραγωγικές περιοχές.

Αναλυτικές πληροφορίες για τον Δείκτη Τιμών του FAO ανά προϊόν θα βρείτε εδώ.