σουπερ-μαρκετ-φρουτα

Φρούτα – λαχανικά: Πάνω από το 60% των εισαγωγών από χώρες εκτός Ε.Ε.

Το 63,2% των νωπών φρούτων και λαχανικών που εισήγαγε η χώρα μας μέχρι τον Σεπτέμβριο προέρχονταν από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξημένο κατά 11% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία επεξεργάστηκε η Incofruit-Hellas.

Το υπόλοιπο 36,8% προερχόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξημένο κατά 9%.

Σε αξία, οι εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών από την Ελλάδα το πρώτο εννιάμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε αξία 541 εκατ. ευρώ, με ετήσια αύξηση 21,3%. Από αυτό το ποσό, συνολικά τα 304 εκατ. ευρώ, το 56,2%, προήλθαν από χώρες εκτός ΕΕ, που αντιπροσώπευαν αύξηση 24,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και 237 εκατ. ευρώ προέρχονταν από την ΕΕ, σημειώνοντας επίσης αύξηση 17,9% σε σύγκριση με την προηγούμενο έτος.

Πρώτος προμηθευτής της ελληνικής αγοράς σε ποσότητες είναι η Ολλανδία, με 35.968 τόνους. Σε κοινοτικό επίπεδο, δεύτερος προμηθευτής είναι η Κύπρος, από την οποία αγοράστηκαν συνολικά 26.314 τόνοι (-10,2%). Τρίτη χώρα εισαγωγής είναι η Ιταλία.

Στο επίπεδο εκτός ΕΕ, ο πρώτος προμηθευτής συνεχίζει να είναι ο Ισημερινός από όπου εισήχθησαν μόνο μπανάνες με δεύτερο προμηθευτή την Αίγυπτο, από την οποία εισήχθησαν φρούτα και λαχανικά αξίας 41 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει αύξηση περίπου 78% αντανακλώντας τη συνεχή ανάπτυξη της παρουσίας αυτής της χώρας στην εθνική και κοινοτική αγορά.