γαλλια

Γαλλία: Το σχέδιο της κυβέρνησης για ανανέωση της γεωργίας

Η γαλλική γεωργία βρίσκεται σε κρίση. Μέχρι το 2030, οι μισοί αγρότες αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν. Ο αγροτικός πληθυσμός από 1,6 εκ. άτομα το το 1970, μειώθηκε σε 389.000 άτομα σήμερα. Σε διάστημα 10 ετών, 10.000 αγροκτήματα εξαφανίστηκαν.

Επιπροσθέτως, το ποσοστό των ενεργών αγροτών άλλαξε δραματικά την τελευταία δεκαετία, δεδομένου ότι το 60% των Γάλλων αγροτών σήμερα έχει ηλικία άνω των 50 ετών.

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, η Γαλλίδα Πρωθυπουργός κα Elisabeth Borne, παρουσίασε σχετικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργίας την περασμένη Παρασκευή. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, αν δεν αναλάβουν οι νέες γενιές, το γαλλικό αγροτικό μοντέλο απειλείται με κατάρρευση και για τον λόγο αυτόν απαιτείται μία ισχυρή απάντηση.

Εξάλλου, σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων κ. Marc Fesneau, ξεκίνησε σχετικές διαβουλεύσεις σ’ολόκληρη την Γαλλία, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου 2023, τα συμπεράσματα των οποίων παρουσίασε πρόσφατα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Seine-Maritime.

Οι διαβουλεύσεις αυτές περιελάμβαναν επαφές με δασκάλους, ερευνητές, επαγγελματικές ενώσεις, φορείς γεωργικών συμβούλων, βουλευτές, τοπικούς αιρετούς, αγροτικά επιμελητήρια, νέους από γεωργικές σχολές και επαγγελματίες της γεωργίας.

Δεκάδες χιλιάδες συνεισφορές αναλύθηκαν προκειμένου συγκεκριμενοποιηθεί ένα έργο που στοχεύει να είναι συναινετικό για τον τρόπο προσαρμογής της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της οικολογικής μετάβασης, καθώς και την ενίσχυση της διατροφικής ασφάλειας και της επισιτιστικής κυριαρχίας.

Σημειώνεται πως μέρος αυτών των συμπερασμάτων, θα ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου (loi d’orientation), το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 17 Ιανουαρίου 2024.

Για την γαλλική κυβέρνηση, αποτελεί επείγουσα ανάγκη να «συμφιλιωθεί η γεωργία με την κοινωνία». Διάφορες δράσεις θα υιοθετηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα η έναρξη στις αρχές του σχολικού έτους, ενός εθνικού προγράμματος για την ανακάλυψη «επαγγελμάτων ζωής». Από το δημοτικό και μετά, κάθε παιδί θα επωφεληθεί από τουλάχιστον μία δράση για να ανακαλύψει τη γεωργία, ως εκ τούτου όλοι οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση στο γεωργικό επάγγελμα.

Αναφορικά με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στα τρόφιμα, σχεδιάζεται να εφαρμοστεί μια ενιαία πολιτική ασφάλειας τροφίμων αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2024. Οι επιθεωρήσεις από τα αγροκτήματα μέχρι τα εστιατόρια θα αυξηθούν κατά 80%, χάρη στην ενίσχυση 190 επιπλέον ατόμων, αλλά και τη διάθεση 38 εκατ. ευρώ. Παράλληλος στόχος θα είναι η επανατοποθέτηση της γεωργίας ως βασικός παράγοντας για την απαλλαγή από ανθρακούχες εκπομπές, με το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων να σχεδιάζει να ενισχύσει τη σχετική γνώση και παρακολούθηση, δημιουργώντας ένα σώμα που ενημερώνει τους κύριους φορείς λήψης αποφάσεων σ’αυτόν τον τομέα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να φέρει «μια νέα γενιά αγροτών στην πρώτη γραμμή της μετάβασης στα τρόφιμα». Για την εκπαίδευσή τους, χίλιοι ειδικοί σε τομείς που θεωρούνται κρίσιμοι, όπως υδραυλικά έργα, ρομποτική και αγροτικός εξοπλισμός, θα παρέμβουν για να υποστηρίξουν δασκάλους και ειδικούς στη γεωργία.

Ένα «agro bachelor», Bac +3 επίσης θα δημιουργηθεί για να ενισχύσει την ικανότητα των αγροτών για όλο και πιο περίπλοκα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ένα τριετές πρόγραμμα θα ενισχύει την ταχεία εκπαίδευση σε θέματα μετάβασης στην πράσινη οικονομία των 50.000 επαγγελματιών που σήμερα συμβουλεύουν τους αγρότες.

Στο ίδιο πνεύμα, το 2024 πρόκειται συσταθεί ένα ταμείο επισιτιστικής κυριαρχίας και μετάβασης για να υποστηριχθεί η αναδιάρθρωση των τομέων που κρίνεται αναγκαίο- λόγω της κλιματικής αλλαγής. Θα προικιστεί με 180 εκατομμύρια το 2024, 200 εκατομμύρια το 2025 και άλλα 200 εκατομμύρια το 2026.

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων