Η αγορά μελιού στη Γερμανία – Οι προμηθεύτριες χώρες και τα κανάλια διανομής

Η αγορά μελιού στη Γερμανία – Οι προμηθεύτριες χώρες και τα κανάλια διανομής

Στις εισαγωγές βασίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος της η αγορά μελιού στη Γερμανία με το ποσοστό αυτάρκειας να ανέρχεται περίπου στο 25-30%.

Περίπου το 71% του μελιού εισάγεται από χώρες εκτός Ε.Ε. με κύριες χώρες το Μεξικό και την Αργεντινή ενώ Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ισπανία και Ρουμανία είναι από τις κυριότερες προμηθεύτριες χώρες μελιού της Ε.Ε.

Η Ελλάδα βρέθηκε το 2019 στην 20η θέση της λίστας των χωρών από τις οποίες η Γερμανία εισήγαγε μέλι, με την αξία των εξαγωγών να ανέρχεται σε 2,2 εκατ. €.

Το γερμανικό μέλι σε γενικές γραμμές κοστίζει περίπου κατά μέσο όρο 10 – 12 € ανά κιλό. Το μέλι που εισάγεται στη Γερμανία πωλείται αντί 2-3 € ανά κιλό, ενώ εξαίρεση αποτελεί το ιαματικό μέλι Manuka προέλευσης Ν. Ζηλανδίας, το οποίο θεωρείται θεραπευτικό για τις λοιμώξεις και τον καρκίνο και πωλείται αντί 10 – 50 € ανά 100γρ.

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των μελισσοκόμων και τυποποιητών μελιού που χρησιμοποιούν το σύστημα απευθείας πώλησης στην πόρτα του καταναλωτή, το οποίο ανέρχεται στο 80%. Μόλις 18% των μελισσοκόμων τα πωλούν μέσω λιανοπωλητών και λιγότερο από το 10% μέσω εστιατορίων ή διάφορων άλλων μεσαζόντων.

Πληροφορίες από έκθεση του γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο