κοτοπουλο

ΗΠΑ: Πράσινο φως στην πώληση «κοτόπουλου» εργαστηρίου

videoICON1

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ενέκρινε για πρώτη φορά την παραγωγή και πώληση «κρέατος» που έχει παραχθεί στο εργαστήριο, ανοίγοντας το δρόμο σε δύο εταιρείες της Καλιφόρνια για την πώληση «κοτόπουλου» που έχει παραχθεί από ζωικά κύτταρα.

Πιθανότατα θα περάσουν χρόνια μέχρι οι καταναλωτές να μπορούν να αγοράσουν αυτού του είδους «κρέατος» ωστόσο η απόφαση να επιτραπεί η πώλησή του  αποτελεί ορόσημο για την διατροφή του ανθρώπου.

Η απόφαση αυτή θα καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεύτερη χώρα στον κόσμο, μετά τη Σιγκαπούρη, που θα επιτρέψει την παραγωγή και πώληση κρέατος που παράγεται σε εργαστήριο και ήδη περίπου 100 εταιρείες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν επενδύσει στο παραπάνω project.

Το «κρέας» που παράγεται στο εργαστήριο ξεκινά με κύτταρα που λαμβάνονται από ένα ζώο. Αυτά τα κύτταρα στη συνέχεια τροφοδοτούνται με νερό και αλάτι και θρεπτικά συστατικά όπως αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Στη συνέχεια, τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται σε μεγάλες δεξαμενές και το  προϊόν που παράγεται είναι ουσιαστικά κιμάς, ο οποίος στη συνέχεια διαμορφώνεται σε μπιφτέκια, λουκάνικα ή φιλέτα.

Πολλοί κτηνοτρόφοι και ομάδες παραγωγών διαμαρτύρονται έντονα για την ονομασία ενός προϊόντος εργαστηρίου ως “κρέας” και έχουν ασκήσει πιέσεις στους νομοθέτες για να προστατεύσουν τη λέξη. Προς το παρόν, οι δύο εταιρείες της Καλιφόρνιας θα ονομάζουν τα προϊόντα τους “κοτόπουλο από καλλιέργεια κυττάρων”.

Ωστόσο παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο γύρω από το κρέας εργαστηρίου και τη στάση των καταναλωτών απέναντι σε τέτοιου είδους προϊόντα.

Πληροφορίες από The New York Times