ΗΠΑ: Προβλέψεις για απώλειες έως και 20 δισ. δολ. στον αγροτικό τομέα

Η πανδημική κρίση μπορεί να οδηγήσει τον αγροτικό τομέα στις ΗΠΑ σε απώλειες της τάξης των 20 δισ. δολ. φέτος, σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο Ο.Ε.Υ της ελληνικής πρεσβείας στη Νέα Υόρκη.

Έκθεση του Τμήματος Γεωργίας του Πανεπιστημίου του Missouri αναφέρει οτι ο αγροτικός τομέας ο οποίος προβλεπόταν να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8% το 2020, έχει αναθεωρηθεί για πτώση 2,2% σε σύγκριση με πέρσι, με αποτέλεσμα αθροιστικές απώλειες 5%.

Η έρευνα επισημαίνει ότι, ακόμα και αν προχωρήσει η ανακατεύθυνση μεγάλου τμήματος της αγροτικής παραγωγής που προορίζεται για τον κλάδο της εστίασης στην οικιακή κατανάλωση, αυτό θα συμβεί με μεγάλα κόστη στην αλυσίδα επεξεργασίας και διανομής τροφίμων.

Τονίζεται ότι οι χαμηλές τιμές έχουν εξωθήσει παραγωγούς σε καταστροφή πλεοναζουσών ποσοτήτων σε προϊόντα όπως το γάλα και τα αυγά ή σε μη συγκομιδή σοδειών διαφόρων λαχανικών. Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως εμφανές σε Πολιτείες όπως η Florida, όπου παρατηρείται πρωτοφανής συσσώρευση αδιάθετων ποσοτήτων φρούτων, που υπό φυσιολογικές συνθήκες διετίθεντο σε σχολεία, πανεπιστήμια, ξενοδοχεία κλπ.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος ζητούν από την κυβέρνηση να αγοράσει μεγάλες ποσότητες προϊόντος, καθώς πολλές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο