πασχαλιτσα-βιοποικιλοτητα

Κανονισμός της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης: ένα βήμα πιο κοντά στη θέσπισή του

Τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης, όπως συμφωνήθηκε στις τριμερείς διαπραγματεύσεις, εγκρίνοντας το τελικό κείμενο με 53 ψήφους υπέρ έναντι 28 κατά. Η νομοθεσία αυτή απέχει πλέον μόνο ένα βήμα από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να γίνει πραγματικότητα: την έγκρισή του από την Ολομέλεια.

Η νομοθεσία αυτή, που αποσκοπεί στην αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των φυσικών οικοσυστημάτων της ΕΕ σε ξηρά, ποτάμια και θάλασσες έως το 2030, διένυσε μια δύσκολη διαδρομή για να φτάσει σε αυτό το σημείο. Νωρίτερα φέτος, η πρόταση έγινε απροσδόκητα στόχος μιας επιθετικής εκστρατείας παραπληροφόρησης από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Ολομέλειά του τον Ιούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδυνάμωσε σημαντικά το σχέδιο νόμου, σε σύγκριση με την πρόταση της Επιτροπής και τη θέση του Συμβουλίου. Στις τριμερείς διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν, έγιναν συμβιβασμοί για να εξυπηρετηθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη συμφωνία που τελικά επετεύχθη στις 9 Νοεμβρίου. Το σημερινό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει τις πολλές παραχωρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη της τριμερούς συμφωνίας.

Το μόνο βήμα που λείπει από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πλέον η τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2024. Για να ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία, το Συμβούλιο θα πρέπει επίσης να δώσει μια τελευταία επίσημη έγκριση, η οποία, δεδομένου ότι το κείμενο πήρε ήδη το πράσινο φως από τα κράτη μέλη της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, θα είναι τυπική.

Η ψηφοφορία αυτή είναι επίσης το αποτέλεσμα πολλών μηνών πρωτόγνωρης κινητοποίησης υπέρ της πρώτης νομοθεσίας της ΕΕ για την αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων: περισσότεροι από 6.000 επιστήμονες, 100 και πλέον επιχειρήσεις, πάνω από 200 ΜΚΟ, πολυάριθμοι ακτιβιστές για το κλίμα και πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές και μηνύματα από πολίτες που ζήτησαν έναν ισχυρό νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, προέτρεψαν και εξακολουθούν να προτρέπουν τα νομοθετικά όργανα της ΕΕ να θεσπίσουν αυτόν τον τόσο αναγκαίο νόμο.

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών στην Επιτροπή Περιβάλλοντος άκουσαν σήμερα τους ευρωπαίους πολίτες και ψήφισαν υπέρ του προτεινόμενου κανονισμού, ανοίγοντας τον δρόμο για τη θέσπισή του πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές. Εναπόκειται τώρα στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ψηφίσει “ναι” στον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης για να προστατευθεί η Ευρώπη και οι πολίτες της από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας.