Καμία απολύτως ευθύνη δε φέρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο δάκος στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης, αφού όπως επεσήμανε ο υπουργός «ο σχετικός διαγωνισμός πέρυσι έγινε εγκαίρως και το προϊόν φυτοπροστασίας είχε παρασχεθεί στις Περιφέρειες των οποίων ευθύνη αποτελεί η δακοκτονία».
Όσον αφορά την προμήθεια του σκευάσματος για τη δακοπροστασία του 2020 η σχετική σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί.
Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αποζημιώσεων στους παραγωγούς μέσω του μηχανισμού των ΠΣΕΑ, ενώ έχει ήδη δοθεί εντολή για καταγραφή των ζημιών για ό,τι πρέπει να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ.
Επισημαίνεται τέλος ότι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, «τρέχει» ήδη πρόγραμμα, προϋπολογισμού 144.000 ευρώ, για θέματα που έχουν να κάνουν με τη δακοκτονία, τον μύκητα «γλοιοσπόριο» και άλλους νέους κινδύνους, σε συγκεκριμένες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες είναι το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, το Λασίθι αλλά και η Τριφυλία, η Φωκίδα, η Σάμος και η Λέσβος.