μηλα 2

Μηλιά – Αχλαδιά: Αντιμετώπιση της καρπόκαψας – Συστηματικοί έλεγχοι των καλλιεργειών

Για την έγκαιρη πρόληψη των προβλημάτων που ενδέχεται να προκαλέσει η καρπόκαψα σε καλλιέργειες μηλιάς και αχλαδιάς και την ταυτόχρονη αποφυγή αύξησης του κόστους παραγωγής λόγω της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων οι παραγωγοί θα πρέπει να εφαρμόζουν τη μέθοδο της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να ελέγχουν δύο φορές την εβδομάδα τις φερομονικές παγίδες και να υπολογίζουν τον αριθμό συλλήψεων ακμαίων του εντόμου ανά ημέρα. Ο αριθμός είναι δυνατό να διαφέρει σημαντικά όχι μόνο ανά περιοχή, αλλά και μεταξύ παγίδων στον ίδιο οπωρώνα.

Αυξητική τάση αυτού του αριθμού πρέπει να τους κινητοποιεί άμεσα προκειμένου να επεμβαίνουν με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο μέσα σε 7─10 ημέρες, ανάλογα με τις επικρατούσες θερμοκρασίες. Η άνοδος της θερμοκρασίας εντείνει τη δραστηριότητα του εντόμου.

Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των συλλήψεων ανά ημέρα δεν είναι πάντα ανάλογος με το ύψος της προσβολής των καρπών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου μικρός αριθμός συλλήψεων ακμαίων αντιστοιχεί τελικώς σε υψηλά ποσοστά προσβολής και αντίστροφα.

Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο οι παραγωγοί πριν προβούν σε κάποια επέμβαση να ελέγχουν δειγματοληπτικά, καλύπτοντας όλη την έκταση του οπωρώνα, για την ύπαρξη προσβολών και αποθέσεις ωών του εντόμου.

Συνήθως η προσβολή των νεαρών καρπών από τις προνύμφες του εντόμου ξεκινά όταν αυτοί έχουν χάσει το επιφανειακό χνούδι και έχουν φτάσει σε διάμετρο τα 2 εκ. περίπου.

Ανεξάρτητα από την κατηγορία εντομοκτόνου που θα επιλεγεί, η καταπολέμηση του εντόμου πρέπει να είναι προληπτική και να στοχεύει στη θανάτωση των αυγών ή/και των νεαρών προνυμφών, πριν αυτές εισχωρήσουν στους νεαρούς καρπούς.

Συστήνεται η συχνή εναλλαγή εντομοκτόνων με διαφορετικό τρόπο δράσης και από αυτά προτιμώνται οι ρυθμιστές ανάπτυξης, τα φυσικής προελεύσεως σκευάσματα και τα σκευάσματα εντομοπαθογόνου ιού, που είναι εκλεκτικά και φιλικότερα προς το περιβάλλον.

Για την επανάληψη του ψεκασμού να ληφθούν υπόψη η διάρκεια και ο τρόπος δράσης του εντομοκτόνου, ο ταχύς ρυθμός αύξησης των καρπιδίων, οι καιρικές συνθήκες και η πορεία συλλήψεων ακμαίων στις φερομονικές παγίδες.

Στους οπωρώνες που έχει εφαρμοστεί η βιοτεχνική μέθοδος της παρεμπόδισης της σύζευξης, με τη χρήση εξατμιστήρων φερομόνης φύλου, συνιστάται ο τακτικός έλεγχος προσβολής των καρπών, ακόμη και όταν οι συλλήψεις ακμαίων στις φερομονικές παγίδες μέσα στους οπωρώνες αυτούς είναι μηδενικές.