Μονόδρομος η αλλαγή στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων

Μονόδρομος η αλλαγή στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων

Ο τρόπος που λειτουργούν σήμερα τα συστήματα τροφίμων, από τη γεωργική παραγωγή έως τη μεταποίηση και τη λιανική πώληση, χρήζει αλλαγών, καθώς η εντατική παραγωγή τροφίμων, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, προκαλεί ταχεία απώλεια της βιοποικιλότητας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ για την αυριανή ημέρα  εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού.

Η ποικιλία στις καλλιέργειες των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς θα κάνει διαθέσιμα και προσιτά, σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, τα τρόφιμα που συνιστούν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, αλλά παράλληλα θα προάγει και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Ο ΕΦΕΤ αναγνωρίζει τη δραματική αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, λόγω της παγκοσμιοποίησης, της αστικοποίησης και τις αλλαγές στο εισόδημα. Η κατανάλωση μεταποιημένων τροφίμων, ιδιαίτερα εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, καθώς και εκείνη του κρέατος και άλλων προϊόντων ζωικής προέλευσης, έχει αυξηθεί εις βάρος της κατανάλωσης των τροφίμων που απαρτίζουν την παραδοσιακή ελληνική μεσογειακή διατροφή.

Για το έτος 2019, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του FAO, πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό. Παράλληλα, 670 εκατομμύρια ενήλικες και 120 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια ηλικίας 5 – 19 ετών υποφέρουν από παχυσαρκία.

Ο ΕΦΕΤ δίνει τις παρακάτω απλές λύσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη ενός πιο υγιεινού τρόπου διατροφής:

  • Επιλογή τροφίμων όπως φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι εποχικά και από τοπικούς παραγωγούς σε μια προσπάθεια στήριξης της βιοποικιλότητας.
  • Ένταξη στο ημερήσιο διαιτολόγιο περισσότερων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και ξηρών καρπών, τα οποία συνάδουν με το μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής.
  • Επιλογή τροφίμων που είναι σύμφωνα με το πρότυπο της παραδοσιακής μας διατροφής και σε χώρους μαζικής εστίασης. Ζητήστε, επίσης, λιγότερο αλάτι στο φαγητό σας και την αποφυγή προσθήκης αλατιού σε σαλάτες και ορεκτικά.
  • Ανάγνωση του Πίνακα Διατροφικής Δήλωσης στις ετικέτες των μεταποιημένων τροφίμων και επιλογή εκείνων τα οποία είναι χαμηλότερα σε σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.
  • Σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο σπίτι προκειμένου να διατηρηθούν φρέσκα και ασφαλή, καθώς και να μειωθεί η σπατάλη αυτών. Έλεγχος της θερμοκρασίας του ψυγείου (<5° C) και χρήση περιεκτών που κλείνουν αεροστεγώς για να διατηρηθούν τα τρόφιμα πιο φρέσκα στο ψυγείο και να αποτραπεί η γρήγορη αλλοίωσή τους.