μεταποιηση-αγροτικος-τομεας

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Νέα ευκαιρία για επενδύσεις στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων

Επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, εμπορία ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων θα χρηματοδοτήσει η Δράση 4.2.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020.

Η πρόσκληση της Δράσης δημοσιεύθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να υποβάλλουν αίτηση στήριξης.

Η δράση 4.2.1 χρηματοδοτεί το 50% του συνολικού προϋπολογισμού και αφορά επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων στους παρακάτω κλάδους:

 • Κρέας – πουλερικά – κουνέλια
 • Γάλα
 • Αυγά
 • Σηροτροφία – μελισσοκομία – σαλιγκαροτροφία – διάφορα ζώα
 • Ζωοτροφές
 • Δημητριακά
 • Ελαιούχα Προϊόντα (εξαιρούνται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων)
 • Οίνος
 • Οπωροκηπευτικά, ακρόδρυα, ξηροί καρποί
 • Άνθη (τυποποίηση και εμπορία)
 • Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά
 • Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό
 • Ξύδι (από οίνο, από φρούτα και άλλες γεωργικές πρώτες ύλες)

Ο αιτούμενος προϋπολογισμός του έργου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 100.000 – 599.999 ευρώ.

Εξαιρούνται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων και σφαγείων, καθώς και οι εκσυγχρονισμοί μονάδων παραγωγής ζωοτροφών με αύξηση δυναμικότητας άνω του 20%.

Χρηματοδότηση του 50% του αιτούμενου προϋπολογισμού η οποία μπορεί να συνδυαστεί με χρηματοδοτικά εργαλεία ενώ είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής. Επιπλέον χρηματοδότηση (70%) σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων οργανώσεων παραγωγών στο πλαίσιο της εν λόγω Δράσης.

Οι περιοχές εφαρμογής της Δράσης είναι οι Δήμοι και οι Τοπικές Κοινότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου εκτός των περιοχών LEADER (Δείτε παρακάτω όλες τις επιλέξιμες περιοχές)

Τι χρηματοδοτείται – Οι επιλέξιμες δαπάνες

 1. Η αγορά ακίνητης περιουσίας και η κατασκευή ή βελτίωση κτηριακών υποδομών καθώς και του περιβάλλοντος χώρου αυτών.
 2. Η προμήθεια καινούργιου μηχανολογικού και εργαστηριακού εξοπλισμού για τη λειτουργία της μονάδας.
 3. Ο εξοπλισμός, για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την εξοικονόμηση ύδατος και ενέργειας καθώς και επεξεργασίας αποβλήτων.
 4. H αγορά καινούριων οχημάτων (οχήματα μεταφοράς, περονοφόρα, ανυψωτικά).
 5. H απόκτηση πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας σε όλα τα στάδια της διατροφικής αλυσίδας, από τον αγρό έως και το ράφι.
 6. H απόκτηση αδειών, εμπορικών σημάτων και δημιουργίας αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, έρευνα αγοράς κλπ
 7. Αμοιβές συμβούλων και ειδικών για δαπάνες που αφορούν την ανάθεση μελετών και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Λήξη ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων: 6 Ιουλίου 2020

Κριτήρια αξιολόγησης

Υψηλότερη βαθμολογία θα λάβουν οι παρακάτω περιπτώσεις επενδύσεων:

 • Επεξεργασίας βιολογικών πρώτων υλών ή πρώτων υλών παραγόμενων με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον.
 • Παραγωγής προϊόντων ποιότητας. Αφορά παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ, ζωϊκών προϊόντων προερχομένων από ειδικές εκτροφές προϊόντων που φέρουν χρήση σήμανσης «νησιωτικό» και «ορεινό» σε συσκευασίες που πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές ή προϊόντων που παράγονται με σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης ή προϊόντων που φέρουν εθνικά σήματα πιστοποίησης.
 • Χωροθέτησης σε περιοχές με ελλειμματικότητα σχετικής μεταποιητικής υποδομής με βάση τις προτεραιότητες της Περιφέρειας.
 • Εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και εγκατάστασης συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης (π.χ. ISO 14.000, EMAS).
 • Χρήσης ή παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), (φωτοβολταϊκά, βιοντίζελ, βιοαέριο κ.λ.π.) για την κάλυψη των αναγκών των μονάδων.
 • Έργα χρήσης καινοτομίας και νέων τεχνολογιών.
 • Εξοικονόμησης ύδατος.
 • Δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ή διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση της βαθμολογίας έχει η δυνατότητα του επενδυτή διάθεσης ιδίων κεφαλαίων για την έναρξη υλοποίησης του έργου. Θετικό ρόλο στην αξιολόγηση θα παίξει εαν τα κεφάλαια προέρχονται από το εξωτερικό.

Στην περίπτωση υφιστάμενων επιχειρήσεων βαθμολογείται επίσης η εξωστρέφεια της επιχείρησης, και συγκεκριμένα το ποσοστό των πωλήσεων στο εξωτερικό.

Οι γεωπόνοι της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ αναλαμβάνουν την εκπόνηση της οικονομοτεχνικής μελέτης καθώς και όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη σωστή και έγκαιρη υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.

Επικοινωνήστε μαζί μας για έλεγχο επιλεξιμότητας και προαξιολόγηση της πρότασής σας στα τηλ: 2112158960, 6977890474 ή στο email: info@ellinikigeorgia.gr

Οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες καθώς και οι επιλέξιμες περιοχές εφαρμογής της Δράσης: Δ.Κ. Άργους/ Δ.Κ. Ναυπλιέων/ Δ.Κ. Τριπόλεως εκτός περιοχής Μηλιάς/ Δ.Κ. Σπαρτιατών/ Δ.Κ. Καλαμάτας/ Δ.Κ. Κορίνθου/ Τ.Π. Ευάνδρου της Δ. Ε. Τρίπολης/ Τ.Π. Θάνα της Δ. Ε. Τρίπολης/ Τ.Π. Μάκρης της Δ. Ε. Τρίπολης/ Τ.Π. Μερκοβουνίου της Δ. Ε. Τρίπολης/ Τ.Π. Παλλαντίου της Δ. Ε. Τρίπολης/ Τ.Π. Πελάγους της Δ. Ε. Τρίπολης/ Τ.Π. Περθωρίου της Δ. Ε. Τρίπολης/ Τ.Π. Σκοπής της Δ. Ε. Τρίπολης/ Περιοχή Βελινιάτικα της Τ.Κ. Άσσου/ Οι περιοχές Άγιος Κοσμάς, Δάφνη, Ι. Μ Αγίας Τριάδος, Κάτω Εξαμίλια, Αγία Παρασκευή, Άγιος Δημήτριος, Θυμαριώνα, Πανόραμα της Δ.Ε Κορίνθου/ Οι περιοχές Μονή Ταξιαρχών, Άνω Αλμυρή, Θυμέλη, Νέα Αλμυρή, Ντράσσα, Αρακούκια της Δ.Ε. Σαρωνικού της Π.Ε. Κορινθίας/ Οι περιοχές Άγιος Βλάσσης, Μονή Αγίας Μαρίνης, Άγιος Πέτρος, Ήλιος της Δ.Ε. Σολυγείας της Π.Ε. Κορινθίας/ Η Μονή Οσίου Παταπίου της ΔΕ Λουτρακίου -Περαχώρας της Π.Ε. Κορινθίας/ Η Μονή Φενεού της ΔΕ Φενεού της Π.Ε . Κορινθίας