Νέοι κανόνες άρχισαν να ισχύουν από τις 3 Ιουλίου, οι οποίοι θα διευκολύνουν τους γεωργούς της ΕΕ να συμμορφώνονται με διάφορες υποχρεώσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου «πρασινίσματος», προκειμένου να λάβουν άμεση οικονομική στήριξη. Οι νέοι κανόνες στοχεύουν επίσης στην περαιτέρω αύξηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων της γεωργίας.
Ως γνωστόν οι περιβαλλοντικοί κανόνες υποχρεώνουν τους αγρότες να παράγωγουν σύμφωνα με τρεις βασικές πρακτικές που θεωρούνται ευεργετικές για το περιβάλλον α) της διαφοροποίησης των καλλιεργειών, β) της διατήρησης μόνιμων λειμώνων/βοσκοτόπων και γ) της διατήρησης τουλάχιστον 5% της αρόσιμης γης στις αποκαλούμενες «περιοχές οικολογικής εστίασης».
Τα χαρακτηριστικά των περιοχών οικολογικής εστίασης διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα της ΕΕ βάσει των εθνικών προτεραιοτήτων και των γεωργικών επιλογών. Στην Ελλάδα περιοχές οικολογικής εστίασης θεωρούνται: Δενδροστοιχίες, συστάδες δένδρων με αλληλεπικαλυπτόμενες κόμες και θαμνώνες, χαντάκια και ανοικτά υδατορρεύματα με σκοπό τη στράγγιση ή την άρδευση, ζώνες ανάσχεσης κατά μήκος των υδατορρευμάτων και γενικότερα των υδάτινων όγκων, καλλιέργεια ψυχανθών και γη σε αγρανάπαυση.
Μεταξύ των βασικών αλλαγών που εισάγονται από τους νέους κανόνες είναι:
- Απλούστευση των ορισμών για τις περιοχές οικολογικής εστίασης και των όρων που πρέπει να πληρούνται για να χαρακτηριστεί μια περιοχή ως τέτοια.
- Μεγαλύτερη ευελιξία σε ό, τι χαρακτηρίζει τις περιοχές οικολογικής εστίασης, ιδίως όσον αφορά τα χαρακτηριστικά τοπίου.
- Μεγαλύτερη ευελιξία για τις χώρες της ΕΕ όσον αφορά την περίοδο που επιτρέπεται για διαφοροποίηση των καλλιεργειών, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες.
- Σαφέστερους ορισμούς για τις περιοχές οικολογικής εστίασης που ορίζονται ως αγρανάπαυση
- Διεύρυνση των καλλιεργειών που χαρακτηρίζονται ως αζωτοδεσμευτικές καλλιέργειες.
- Απαγόρευση της χρήσης φυτοφαρμάκων σε παραγωγικές και δυνητικά παραγωγικές περιοχές οικολογικής εστίασης.
Παρόλο που οι νέοι κανόνες έχουν πλέον τεθεί σε ισχύ, δεν απαιτείται να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο μέχρι το 2018 και είναι στην ευχέρεια του κάθε κράτους μέλους εαν θέλει να εφαρμόσει άμεσα τους νέους κανόνες.