Να επανέθλει η φύση στη ζωή μας και να δημιουργηθεί ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων, οι στόχοι των δύο νέων φιλόδοξων στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η αυξανόμενη συχνότητα με την οποία εμφανίζονται ξηρασίες, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές και νέοι επιβλαβείς οργανισμοί μάς υπενθυμίζουν διαρκώς ότι το σύστημα τροφίμων μας απειλείται και πρέπει να καταστεί περισσότερο βιώσιμο και ανθεκτικό.
Οι δύο στρατηγικές είναι αλληλοενισχυόμενες, φέρνουν σε επαφή τη φύση, τους γεωργούς, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές για να εργαστούν από κοινού για ένα ανταγωνιστικώς βιώσιμο μέλλον.
Μια ολοκληρωμένη νέα στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα και η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων, αποτελούν την “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Η στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα προτείνει, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση δεσμευτικών στόχων για την αποκατάσταση κατεστραμμένων οικοσυστημάτων και ποταμών, τη βελτίωση της υγείας των προστατευόμενων οικοτόπων και ειδών της ΕΕ, την επαναφορά επικονιαστών στη γεωργική γη, τη μείωση της ρύπανσης, την ενίσχυση του οικολογικού προσανατολισμού των πόλεων, την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και άλλων φιλικών προς τη βιοποικιλότητα γεωργικών πρακτικών και τη βελτίωση της υγείας των ευρωπαϊκών δασών.
Δραστική μείωση των αγροχημικών
Η στρατηγική “Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο” θέτει συγκεκριμένους στόχους για τη μετατροπή του συστήματος τροφίμων της ΕΕ.
Μεταξύ άλλων, μείωση της χρήσης και της επικινδυνότητας φυτοφαρμάκων κατά 50%, μείωση κατά τουλάχιστον 20 % της χρήσης λιπασμάτων και μείωση κατά 50 % των πωλήσεων αντιμικροβιακών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τα εκτρεφόμενα ζώα και την υδατοκαλλιέργεια.
Επίσης, ένταξη του 25 % των γεωργικών εκτάσεων στο πλαίσιο της βιολογικής γεωργίας.