παγετος καιρος

Παγετός: Εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες από τη Δυτική Μακεδονία έως την Πελοπόννησο

Ο παγετός των τελευταίων ημερών προκάλεσε «μία πρωτόγνωρη καταστροφή για τα χρονικά της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και οικονομίας» αναφέρει με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

O παγετός εκδηλώθηκε σε πέντε κύματα και έχει προκαλέσει εκτεταμένες και βαρύτατες ζημίες σε σημαντικές εκτάσεις καλλιεργειών από τη Δυτική Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο.

Συνεργεία του ΕΛΓΑ με έμπειρους εκτιμητές επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές για να οριοθετήσουν την έκταση των ζημιών και να προσδιορίσουν το κόστος των αποζημιώσεων.

Επίσης έχουν ανοίξει οι διαδικασίες των αναγγελιών των ζημιών, της υποβολής δηλώσεων εκ μέρους των αγροτών οι οποίες μπορούν να υποβάλλονται μέχρι το τέλος του μηνός Απριλίου.

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες στη Δυτική Μακεδονία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τα ξημερώματα Παρασκευής 8, Σάββατου 9 και Κυριακής 11 Απριλίου σε όλη την Δυτική Μακεδονία, προξένησαν σοβαρότατες ζημιές σε οπωρώνες με ροδακινιές, μηλιές, κερασιές, αμυγδαλιές και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες.

Ζημιές προκλήθηκαν τόσο στην Καστοριά, την Εορδαία, την περιοχή του Αμυνταίου, των Σερβίων και του Βελβεντού, όπου εντοπίζεται ο κύριος όγκος των καλλιεργειών, όσο και στα Γρεβενά, τη Δεσκάτη, την περιοχή των Καμβουνίων, της Κοζάνης και του Βοΐου όπου αναπτύσσονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια οι δενδρώδεις φυτείες, διαμορφώνοντας μια απελπιστική κατάσταση.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις που έγιναν κατά την επίσκεψη του Περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη, οι ζημίες καλύπτουν μία έκταση δενδρωδών καλλιεργειών που ξεπερνά τα 40.000 στρέμματα με εκτιμώμενη συνολική παραγωγή που ξεπερνά τους 120.000 τόνους φρούτων από καλλιέργειες που δεν εντάσσονται σε κανένα καθεστώς επιδοτήσεων.