Ποιες χώρες ξεχωρίζουν στον τομέα οίνου παγκοσμίως

Ποιες χώρες ξεχωρίζουν στον τομέα οίνου παγκοσμίως

Με 292,3 εκατ. εκατόλιτρα, η παγκόσμια παραγωγή οίνου έφθασε σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα το 2018, κοντά στο ρεκόρ του 2004.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου, η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο με 54,8 εκατ. εκατόλιτρα, ακολουθεί η Γαλλία με 49,1 εκατ. εκατόλιτρα και η Ισπανία με 44,4 εκατ. εκατόλιτρα.

Οι περισσότερες εκτάσεις αμπελώνων βρίσκονται στην Ισπανία και ακολουθούν η Κίνα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Τουρκία. Ο παγκόσμιος αμπελώνας συνεχίζει την πτώση του από το 2014 με 7,4 εκατομμύρια εκτάρια, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ιταλικός αμπελώνας αυξήθηκε κατά 5.000 εκτάρια για να φτάσει τα 706.000 εκτάρια.

Παγκόσμιο εμπόριο οίνου

Όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο, αυτό αυξήθηκε κατά 108 εκατ. εκατόλιτρα σε όγκο με αξία στα 31,3 δισ. Ευρώ (+ 1,2%).

Η Ισπανία παραμένει ο παγκόσμιος ηγέτης στις εξαγωγές οίνου σε όγκο με μερίδιο 19,4% στην αγορά. Ακολουθούν Ιταλία, Γαλλία, Χιλή και Αυστραλία. Σε αξία όμως, είναι η Γαλλία η οποία διατηρεί την ηγετική θέση της σε παγκόσμιο επίπεδο με 9,3 δισεκατομμύρια ευρώ που εξήχθησαν το 2018.

Τέλος, με βάση την αξία των εισαγωγών, πρώτη στη λίστα είναι οι ΗΠΑ και ακολουθούν Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Κίνα, Καναδάς και Ρωσία.