Πρόσβαση στη σουηδική αγορά βιολογικών προϊόντων

Πρόσβαση στη σουηδική αγορά βιολογικών προϊόντων

Αύξηση της ζήτησης για βιολογικά προϊόντα αλλά και για προϊόντα που παράγονται κάτω από θεμιτές συνθήκες εργασίας, προστασίας του περιβάλλοντος και διασφάλισης δίκαιων τιμών σε μικρούς παραγωγούς παρατηρείται στη Σουηδία, σύμφωνα με έγγραφο του γραφείου Ο.Ε.Υ της ελληνικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη.

Σύμφωνα με μελέτη το 2015 η αγορά για τα οργανικά τρόφιμα, αυξήθηκε κατά 39%. Η σουηδική αγορά οργανικών προϊόντων συνολικά (συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών), προσέγγιζε την αξία πωλήσεων, περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Το 2016 οι πωλήσεις οργανικών τροφίμων αντιπροσωπεύουν το 7,9 % των συνολικών πωλήσεων των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, που αποτελεί αύξηση κατά 5,8 % σε σύγκριση με το 2004.

“Πρωταθλητές” τα φρούτα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Σουηδικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα φρούτα είναι η ομάδα προϊόντων όπου οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στις συνολικές πωλήσεις τροφίμων, ενώ τα λαχανικά ακολουθούν μετά τα ψάρια και τα ροφήματα καφέ, τσάι, κακάο.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις βιολογικών φρούτων αποτέλεσαν το 19,6% των συνολικών πωλήσεων φρούτων κατά το 2016 και οι πωλήσεις λαχανικών το 12,3% των συνολικών πωλήσεων λαχανικών.

Η διεθνής εταιρεία μελετών Organic Monitor αναμένει συνεχή θετική ανάπτυξη για τα οργανικά τρόφιμα στο μέλλον, κυρίως στις ΗΠΑ και στην Βόρεια Ευρώπη. Η Σουηδία εντάσσεται στις χώρες που αναμένεται αύξηση πάνω από 10%

Οι τιμές των βιολογικών τροφίμων ήταν σχετικά σταθερές κατά τη διάρκεια του 2017.

Πρόσβαση στην σουηδική αγορά βιολογικών προϊόντων

Προκειμένου να εισαχθούν ως προϊόντα βιολογικής γεωργίας στη Σουηδία τα βιολογικά προϊόντα πρέπει να πιστοποιούνται από έναν οργανισμό ελέγχου. Σε συμφωνία με τον κανονισμό της ΕΕ, το σουηδικό κοινοβούλιο έχει καθορίσει δυο επίσημους φορείς ελέγχου και πιστοποίησης για βιολογικά προϊόντα, την KRAV και την Demeter.

Από τον Ιούλιο του 2010, το βιολογικό λογότυπο της ΕΕ είναι υποχρεωτικό για όλα τα προσυσκευασμένα βιολογικά προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ. Τα εθνικά και ιδιωτικά σήματα, όπως το KRAV, μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν μαζί με το λογότυπο της ΕΕ.

Στην Ελλάδα ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, σε συνεργασία με τον σουηδικό Οργανισμό Πιστοποίησης KRAV, αναλαμβάνει την διεξαγωγή των επιθεωρήσεων στην Ελλάδα κατά τις οποίες ελέγχονται τα απαιτούμενα πεδία σε όλη τη διαδικασία παραγωγής, ώστε τα προϊόντα να είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Προτύπου Πιστοποίησης KRAV.

Παραγωγή σουηδικών βιολογικών προϊόντων

Η παραγωγή βιολογικών προϊόντων στη Σουηδία, εστιάζεται στα δημητριακά (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη), βρώσιμα όσπρια (αρακά, φασόλια), ελαιοκράμβη, πατάτες και προσωρινές καλλιέργειες χορταρικών.

Το 2016, η συνολική έκταση στη Σουηδία με οργανική γεωργία ανέρχεται σε 472.237 εκτάρια, τέταρτη σε μέγεθος στην ΕΕ μετά τις Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωργικού Συμβουλίου Γεωργίας, μέχρι το 2017, 495.777 εκτάρια έχουν μετατραπεί σε βιολογική αγροτική γη. Σε σύγκριση με το 2016, πρόκειται για αύξηση κατά 23.540 εκτάρια ή 5%.